11 db mini lángoshoz:
(kb 13-15 cm átmérőjűhöz)
3 dl langyos kézmeleg víz
2 teáskanál cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő, tűzforró olaj
. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük
a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót.
Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle,
amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a
tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni.
Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztából
a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk
és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és kb. 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömböcöket tépünk le a tésztából,
olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZforró bő
olajban süssük.
Általában az első darab mindig selejt (mint a
palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömböcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani,
lehetőleg kör alakúra -úgy, hogy ne szakadjon el-
és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő
forróságú olajba ér.
Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát,
majd lecsepegtetjük.
Millió ízzel lehet variálni, nekem mégis a kedvencem
a fokhagymás-sajtos-tejfölös.
lángos, piacos, igazi, eredeti, recept, képek, elkészítés,
Ugye emlékeztek a fokhagymás-olajos cuccra,
amit rákenhettetek a bodegáknál a friss,
meleg puha lángosra?
Fokhagymás olaj
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
1 dl langyos víz
1. A fokhagymákat fokhagymanyomóval összezúzzuk,
majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
(Aki szereti a lángost, annak kötelező elkészíteni,
hisz nem nagy ördöngösség.)
Aki előbb szeretné megkóstolni, az megteheti a Lehel csarnokban, hisz családunk egy része még nap mint nap
ott eteti a népet a tökéletes lángossal.
Édes krumplit meg,pucolom,mártogatásra vágom.2 tk. olivaolajjal meglocsolom,1 tk rozmaringgal,1 kk sóval,1 kk borssal összekeverem. Sütőpapírra kiteszem sorba őket,220 fok,25 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tonhalat lecsepegtetjük, villával áttörjük. Összedolgozzuk a krumplipürével, a fűszerekkel, a tojással, a citromlével, a majonézzel, és 2 evőkanál zsemlemorzsával. A masszából vi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű13 gombóc 5 percig kell főzni
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit nagy lyukú sajtreszelővel lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást, a fokhagymát (összetörve) és a fűszereket (ízlés szerint), és összedolgozzuk. Ezután belerakjuk a lisztet, és...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű