menu

Családireceptkönyv.hu

Frissen sült sajtos bagett


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Frissen sült sajtos bagett és szezámmagos csavart zsemle borjú bécsivel











Ma mindenképpen sütöttem volna kenyeret, vagy péksüteményt, hiszen ma van a kenyér világnapja.
Kellemest a hasznossal, az, az öröm ért minket, hogy az edzője beválogatta a kisfiamat a jelenleg folyó gyermek focibajnokság holnapi mérkőzésére a csapatba, így útravalóval mindenképpen készültem volna neki.

Egy korábbi bejegyzésemben, pontosan egy másik bajnokság kapcsán már bemutattam útravaló, rántott húsos szendvicset, most is „odatettem” magam, a holnapi siker érdekében, újabb péksüteményekkel, és a kisfiam kedvencével, a borjú bécsivel.
A férjem is vele lesz, illetve korán reggeltől, estig odalesznek, így egy nagyobb adag szendvicset készítettem.
Eredetileg csak kerek zsömléket akartam készíteni, de a legutóbbi borjú szállítmányból sikerült a lapos hátszín részt elővennem, melyek szinte csík alakúak, így főleg csinos, kisebb bagetteket sütöttem, de néhányat megfontam, és csavart alakú zsömléket is készítettem.
A sajtos péksüteményeket nagyon szereti a kisfiam, így kialakult a végleges tervezet, a bagettek sajtosak, a zsömlék szezámmagosak lesznek.

10 db péksüteményt terveztem, ehhez az alábbi kelt tésztát állítottam össze:

60 dkg BL 80-as (kenyérliszt)
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 dl víz
5 dkg vaj
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál só

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, kelesztő tálban összegyúrtam a sóval elkevert átszitált liszttel, a vízzel, és a puha vajjal.





Letakarva pihentettem 10 percig, majd könnyed mozdulatokkal olajos munkalapon dagasztottam. Olajos felületen 10, 20, majd 30 perc múlva újra könnyedén dagasztottam a tésztát.
Ezt követően 30 percet pihentettem, majd 10 részre osztottam a tésztát, és kis cipókat formáztam belőle. 10 perc múlva, enyhén lisztezett felületen 6 részből bagettet formáztam, 4 részből pedig csavart zsömlét.







Felvert tojással megkentem a péksüteményeket, a bagetteket durvára reszelt gouda sajttal, a zsömléket szezámmaggal szórtam meg.





200 fokra előmelegített sütőben az első adagot 20, a második adagot 190 fokon, 18 perc alatt arany barnára sütöttem.






Trükkök, tippek, praktikák:


http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2010/10/bajnok-utravalok-hazi-rantott-husos.html?m=1

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lekvàros bukta
Lekvàros bukta

Az élesztőt a cukorral felfuttatom,egy nagyobb tálba a lisztet beleszitálom a többi hozzávalókat is hozzáadom,a felfuttatót élesztővel könnyű laza tésztát dagasztunk.Letakarva mele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
348. Pita 2.
348. Pita 2.

Dagaszt 30 p kel. Átgyúrni 40 p kel Osztani 30 p kel Kerekre nyújtani, 15.20 cm,addig kel mig sütő melegszik. Rácson sütni 220 fok 8 - 9 perc

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Francia briós
Francia briós

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a formákat. Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
369. Zsemle 1.
369. Zsemle 1.

Dagasztani, duplájára keleszteni. Közben 20 perc után kissé átgyúrni, jót tesz a tésztának. Ha szép hólyagosra kelt, kiborítom, 10 dkg darabokra vágom, egyenként gömbölyítem őket....

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk