- 5 dl aludttej (vagy joghurt/kefír),
- 40 dkg liszt (nálam ebből 5 dkg keményítő),
- 2 db M-es tojás (nálam tojás nem került bele lányom allergiája miatt, plusz joghurttal és keményítővel korrigáltam),
- 1 evőkanál cukor,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 csipet só,
- zsiradék a sütéshez (ideális esetben zsír).
1. A lisztet egy tálba szitáljuk. beleszórjuk a cukrot, szódabikarbónát, csipet sót. Alaposan elkeverjük.
2. Ezután megy bele a tojás, a joghurt (aludttej/kefír) és csomómentesre keverjük a tésztát.
3. Egy serpenyőben késhegynyi zsírt hevítünk és evőkanálnyi adagokat merünk bele a tésztából. Mindkét oldalukat rózsaszínűre sütjük. Tálra szedjük és lekvárral vagy fahéjas porcukorral kínáljuk.
Megjegyzés: az első adagot hígabbra, a másodikat sűrűbbre készítettem (mivel nem használtam tojást, nem tudtam, milyen kell lennie az állagának tojással). A sűrűbb változat sokkal finomabb lett. Ebben az esetben könnyű, lyukacsos és vastagabb lett a tészta.
Kinyújtás után: 5 dkg vaj vagy margarin 1 cs van.cukor Csigák tetejére: 1 dl tejszín vagy tej 1 cs. van.cukor Töltelék: 30-40 dkg darált dió /ízlés szerint/ 25 dkg cukor /ízlés s...
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk és egy nagyobb tálban összekeverjük a hozzávalókkal. Állni hagyjuk 30 percig. Aztán lisztezett deszkára borítjuk és 6 db cipót formázunk. Kocka alakúra kin...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat ebben a sorrendben a dagasztógép üstjébe mértem és 15 perc alatt egy közepesen kemény tésztát dagasztottam. A víz mennyisége azért körülbelüli,mert nekem az erős gé...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűDagasztom, közben figyelem, kellhet bele még víz, ha nem elég lágy a tészta! Majd az utolsó pár percben hozzáadom a magkeveréket is. Kicsit lágy, ragadós a tészta, ilyennek kell le...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű