1 kg liszt
2 dkg élesztő
6 dl viz
2-3 e.k. olaj
só
Öreg tészta hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,3-3,5 dl víz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk,és szobahőmérsékleten,fóliával letakarva egész éjszaka kelni hagyjuk.(12-14 óra).Ha nagyon meleg van akkor 4 óra múlva be kell tenni a hűtőbe,nehogy túlkeljen.
Kenyér hozzávalók:fél kg kenyérliszt,1 dkg élesztő,2-3 evőkanál olaj,2 teáskanál só,25dkg öreg tészta,3 dl víz.
A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk.
Mikor kész letakarjuk és 30 percig kelesztjük.Utána gyúrjuk át egy kicsit és még 15 percig pihen.
Kibéleljük a formát (nekem kacsasütő formám van) sütőpapírral és a megformázott kenyeret beletesszük.1 óra 15 percig lefedve kel.230 fokos előmelegített sütőbe tesszük,de előtte bevagdaljuk a tetejét és az edény tetejét valamint a kenyeret egy kisit bespricceljük vízzel.50 perc a sütés,de a vége előtt 5 perccel leveszem az edény tetejét,és úgy pirítom egy kicsit.
Mikor kész a forró kenyeret jól bespriccelem vízzel.Hűlés közben szépen becserepesedik.
Remélem sokaknak segítettem.Nem bánjátok meg,ha megsütitek.
Jó sütögetést kívánok!
1. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk hogy felfusson. 2. Egy dagasztótálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a toj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókból kenyérsütőben tésztát dagasztunk és kelesztjük. 2. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor az élesztőt a tejben futtassuk fel, majd tegyük a többi- időközben össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat betöltjük a gépbe. 30 percig dagasztjuk, majd 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük, utána átgyúrjuk, cipóra formázzuk, majd bevagdossuk, olivaolajjal megkenjük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCipót formálunk belőle,majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Egy reszelővel a fagyos margarint ráreszeljük és feltekerjük. A nyújtófával ellapítjuk,kinyújtjuk. Majd háromszor ,20 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű