80 dkg liszt,
5 dl HIDEG víz
1 tasak élesztő
2 kk só
Nem kell dagasztani, csak összeállítod. Kint hagyod egy éjszakára, nem kell semmit sem futtatni, hagyd a többit az anyatermészetre, majd az elvégzi a dolgát. Takard le hogy ne száradjon ki, folpack is megteszi.
Hidegen tedd be a kenyérsütő formát (lehet jénai, cserépedény, kenyérsütő forma) tűzhelybe és csavard rá a legerősebbre. Kb 20 percet hagyd, hogy átforrósodjon. Közbe megformázod a kenyértésztát. Csak lisztezni kell egy kicsit. Kiveszed a forró edényt és belehelyezed a kenyeret. Vigyázz nehogy megsüssed magad. Berakod sütni akár lefedve, kb 20-25 perc. Leveszed a fedőt mikor mar kezd pirosodni.
Az élesztőt felfutattjuk -az össszes anyagot összekeverjük Kivéve a tepertöt a tésztát elkezdjük dagasztani -letakarjuk és kelesztjük 30-40- percig -ezután kinyújtjuk előbb d...
Elkészítési idő: 90 Nehézség: KözepesAz élesztőt 1 dkg kenyérliszttel 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A kétféle lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesKevés langyos tejbe egy kiskanál cukrot teszünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet sóval, cukorral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a két tojássár...
Elkészítési idő: 70 perc Nehézség: KönnyűKeverjük el langyos vízben a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és egy erősebb spatulával, vagy fakanál nyelével keverjük össze. Szitáljuk össze a liszteket, keverjük bele a só...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű