Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Köles kenyér GM


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

200 g kölesliszt
30 g lenmagliszt
30 g kölespehely
40 g chiamag
20 g lenmag és kb. 2-3 g a szóráshoz
15 g psyllium – útifűmag héj (2 evőkanál)
500 ml langyos víz
5 g szárított élesztő
1 teáskanál só (8 g)
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:



A sütőt melegítsük elő 50 °C fokra.
Egy sütőtálat pár csepp olívaolajjal enyhén olajozzunk ki, majd szórjuk ki egy kevés kölesliszttel, éppen csak annyira, hogy hajszálvékonyan befedje.
Egy mérőedényben mérjünk ki 500 ml langyos vizet, majd adjuk hozzá a két evőkanál psylliumot és keverjük el jó alaposan, majd hagyjuk, hogy a psyllium megkösse a vizet és zselé állagúvá váljon.
A száraz hozzávalókat keverjük össze, majd kézi mixer dagasztókarral, kis fokozaton kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy fokozatosan hozzáadjuk a zselé állagú psylliumot és az olívaolajat. Kb. 5 percig dagasszuk. Ezután kezünkkel formázzuk „tégla” vagy ovális alakúvá (sütőformától függően) és tegyük bele az előkészített formába.
A tésztát egyengessük el, majd szórjuk meg egy kevés lenmaggal.
Egy éles kést enyhén nedvesítsünk be, majd vágjunk vékony barázdákat a kenyér tetején.
Az így előkészített kenyeret helyezzük a sütőbe és kelesszük 60 percig 50 °C fokon.
Ezután vegyük ki, enyhén nedvesítsük be a tetejét és süssük tovább 20 percig 220 °C fokon.
Ha elkészült, sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ha előző este elkészítjük, konyharuhával takarjuk le, hogy ne száradjon ki.

Köles kenyér GM

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lekvàros bukta
Lekvàros bukta

Az élesztőt a cukorral felfuttatom,egy nagyobb tálba a lisztet beleszitálom a többi hozzávalókat is hozzáadom,a felfuttatót élesztővel könnyű laza tésztát dagasztunk.Letakarva mele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Szezámmagos zsemle
Szezámmagos zsemle

Az útifűmaghéjat elkeverjük a vízben, hagyjuk állni két-három percig, amíg megduzzad. Egy tálba tesszük a magliszteket, a sót, a szódabikarbónát, a tojásokat és az útifű maghéj zse...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: emaxa
Házi kenyér "öreg tésztával
Házi kenyér "öreg tésztával

A lisztet,az élesztőt,az öreg tésztát,az olajat,a sót egy tálba tesszük és hozzá öntjük a vizet.Szép simára dagasztjuk a tésztát.Akkor jó,ha jó rugalmas tésztát kapunk. Mikor kész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsike
Diétás piskótatekercs zabpehelylisztből, cukormentes
Diétás piskótatekercs zabpehelylisztből, cukormentes

DIÉTÁS PISKÓTATEKERCS KÉSZÍTÉSE: A diétás piskóta tésztához tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét 2 evőkanál (4 dkg) édesítőszerrel kemény habbá verjük (akkor jó a hab, amik...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk