50 dkg BL 80 liszt
2 ek. burg. pehely (elhagyható)
1,5 tk. só
0,5 dl olaj
1 tojás (+1 a kenéshez)
1 kis doboz (140 g) joghurt
kb. 1,2 dl tej
csipet cukor
2 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas, jól nyújtható tésztát dagasztok a kenyérsütőgépben. Ha szükséges még kevés tejet adok hozzá, vagy ha túl lágy a tészta, akkor lisztet. Duplájára kelesztem. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd kb. 140 g-os darabokra osztom. 7 db lett belőle. Néhány percig pihentetem, majd kb. 25 cm hosszú ovális alakra nyújtom. A kimaradt tésztából hét kis gombócot formázok. A kinyújtott tésztára sonka szeletet fektetek, megszórom reszelt sajttal és feltekerem. Kör alakúra igazítom, a két végét összecsípem. Az így kapott gyűrűt félig bevágom, majd vele szemben is, majd a két felét még két-két helyen.
Készítettem a férjem és a nagyobb fiam kedvéért kolbászosat is:
A kis gombócokat felvert tojásba mártom és meghempergetem apró magokban. A megformázott tészták közepébe illesztem. Szezámmagos,napraforgó- vagy lenmagos.
Sütőpapírral bélelet tepsin duplájára kelesztem őket (kb. 30 perc), ezalatt előmelegítem a sütőt 180 fokra. A megkelt péksütiket lekenem felvert tojással és 15 perc alatt szép pirosra sütöm.
Azt hiszem holnap sült bacon-nel is kipróbálom.
1. A tészta hozzávalóiból rugalmas, viszonylag kemény tésztát gyúrtam, és legalább 2 órán át kelesztettem. 2. A kész tésztát 2 részre osztottam, majd kinyújtottam téglalap alakú...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk még a 3 tk sót, a szoba hőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját. Alaposan kidagasztjuk, meleg helye...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA teljes kiőrlésű lisztet tálba tesszük, és ráöntünk 1.5 dl a langyos tejet. 20 percet állni hagyjuk. Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral, és egy kanál liszttel jól elkever...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű