Csak a boltban vásárolt kenyérrel évente 10 kg hormonrendszert károsító tartósítószert eszünk meg.
Ha megteheted ezért inkább süss otthon kenyeret.
A fele egy-két nap alatt jó lesz, a másik felét fagyaszd le.
Egy hétig kitart, nem kell tartósított kenyeret venned.
Itt egy tönkölylisztes kenyér recept.
Köszönet érte Ildikónak!
ÉLESZTŐS KENYÉR – 2 órás meló
Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 5-6 dl langyos víz, fél élesztő, egy evőkanál só, teáskanál szódabikarbóna, igény esetén magok (ekkor lehet, hogy kicsit több vizet vesz fel)
Hozzávalók: 0,5 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 5-6 dl langyos víz, fél élesztő, egy evőkanál só, teáskanál szódabikarbóna, igény esetén magok (ekkor lehet, hogy kicsit több vizet vesz fel)
A langyos vízbe elkevered az élesztőt. Nem kell tűzön felfuttatni. Külön tálban a liszthez hozzáadod a szódabikarbónát és a sót majd az élesztős vizet és elkezded gyúrni a tésztát. Ha már nincs benne levegő, akkor elrakod kelni. Ha megkelt, akkor felvágod veknikre (én 3-ra szoktam) és egyesével ismét átgyúrod és formázod. A formázás során fontos, hogy a majdani teteje a kenyérnek alul van és oldalról veszed fel a formázás-gyúrás közben a tésztát, hogy a teteje sima legyen majd. Lehet a tetejét bevágni vagy ha csak tepsire rakod a kör alakú cipót akkor az egyik oldalát bevágni - ebből lesz a mosolygós kenyér!
Itt begyújtod a sütőt 200 fokra. A kis vekniket berakod a formába és hagyod még kelni kicsit, amíg a sütő elérni a 200 fokot. Berakod és 10 percig így sütöd, majd leveszed a hőt 170 fokra. Így kell még sütni 20-30 percig. Onnan lehet tudni, hogy megsült a kenyér, hogy ha az alját megkopogtatod, akkor kongó hangot ad ki. Ha tompa marad a kopogtatás, még sütni kell. Sütőberakás előtt és utána is jó alaposan át kell kenni vízzel - meg kell fürdetni a vekniket; ettől lesz ropogós!
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt. Rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. Kicsit megkeverjük és megvárjuk, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összes hozzávalót tálba tesszük és megdagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és kelni hagyjuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk lisztezett deszkán, széleit maga alá gyűrjük és egy kiv...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű