menu

Családireceptkönyv.hu

0. Tejes kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


45 dkg liszt
20 dkg kenyérliszt
2 tk. cukor
1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5-3 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 tk.só
0,5 dl olaj

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztővel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztőt és úgy dolgozunk vele.

A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.

Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk.

Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30-60 percig kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt,12 egyenlő részre osztjuk és mindegyik részből kis golyókat formázunk, 15 percig pihentetjük, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.
Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20-60 percig kelesztjük.

Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és előmelegített sütőben, 200-220 fokon 13-20 perc alatt, szép barnára sütjük őket, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gőz képződjön a sütőben, amitől a kiflik szép, magasra nőnek.


Trükkök, tippek, praktikák:


Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettől miután megsülnek, rétegesen letekerhető, amolyan “rongyos” lesz a kifli.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sörkifli
Sörkifli

Belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe az élesztőt, és félretesszük. A lisztet a sóval tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős tejet és az olajat, majd lágy tésztát dagasztunk belől...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Katalin
Tejes zsemle
Tejes zsemle

A hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük. Még 20 percet kelesztj...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Fánk (sütőporos)
Fánk (sütőporos)

Öntsd egy tálba a porcukrot, add hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vaníliaaromát, majd keverd alaposan össze. A lisztet vegyítsd a sütőporral, a szódabikarbónával, és...

Elkészítési idő: kb. 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Cukros kifli
Cukros kifli

A meglangyosított tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet ez mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat a cukrot, a tojások sárgáját, csipetnyi sót és a megfuttatott élesztő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk