Családireceptkönyv.hu

359. Tejes kifli


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


45 dkg liszt
20 dkg kenyérliszt
2 tk. cukor
1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5-3 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 tk.só
0,5 dl olaj

Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztővel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztőt és úgy dolgozunk vele.

A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.

Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk.

Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30-60 percig kelesztjük.

Mikor a tészta megkelt,12 egyenlő részre osztjuk és mindegyik részből kis golyókat formázunk, 15 percig pihentetjük, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.
Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20-60 percig kelesztjük.

Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és előmelegített sütőben, 200-220 fokon 13-20 perc alatt, szép barnára sütjük őket, majd rácson hagyjuk kihűlni.

A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gőz képződjön a sütőben, amitől a kiflik szép, magasra nőnek.


Trükkök, tippek, praktikák:


Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettől miután megsülnek, rétegesen letekerhető, amolyan “rongyos” lesz a kifli.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Villámgyors kakaós csiga
Villámgyors kakaós csiga

1. Kézi mixerrel vagy robotgéppel a túrót és a porcukrot összekeverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. 2. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóva...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Pizzagolyó
Pizzagolyó

Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Kelt tésztánkat két cipóra osztjuk. Lisztez...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Hatrétegű rétes
Hatrétegű rétes

6 db cipót csinálok egyből, meggyúrom rendesen, 20 percig pihentetem, előtte olajjal lekenem. 20 dkg zsir, 4 ek. Liszt, 2 ek. ecet, ezeket habosra keverem. A cipókat kinyújtom eg...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kati
Sós perec
Sós perec

A lisztet,a sót összekeverjük.A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.Összeelagyítjük a lisztes keverékkel és eldolgozzuk. 1 éjszakát phentetjük. Másna...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk