45 dkg liszt
20 dkg kenyérliszt
2 tk. cukor
1 csomag szárított élesztő, vagy 2,5-3 dkg friss
1,5 dl tej
2 dl víz
1,5 tk.só
0,5 dl olaj
Az élesztőt a langyos tejben, egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ha száraz élesztővel dolgozunk, ezt a lépést kihagyva, a liszthez keverjük az élesztőt és úgy dolgozunk vele.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, elkeverjük vele, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék tejjel és langyos vízzel összegyúrjuk, közepesen lágy tésztává.
Ekkor hozzádolgozzuk az olajat is, majd ruganyos, közepesen lágy, fényes, hólyagos tésztává dagasztjuk.
Miután jól bedagasztottuk a tésztát, lisztezett deszkán, a tállal leborítva 30-60 percig kelesztjük.
Mikor a tészta megkelt,12 egyenlő részre osztjuk és mindegyik részből kis golyókat formázunk, 15 percig pihentetjük, majd egyenként ovális alakra nyújtjuk a sodrófával.
Az így kapott ovális tésztát, alul, a szélesebb felüknél elkezdve, feltekerjük, kifli formára.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd tiszta ruhával letakarva, újabb 20-60 percig kelesztjük.
Miután a kiflik szépen megkeltek, a tetejüket megkenjük langyos vízzel és előmelegített sütőben, 200-220 fokon 13-20 perc alatt, szép barnára sütjük őket, majd rácson hagyjuk kihűlni.
A sütő aljába tegyünk egy vízzel teli edényt, (nálam, ez egy másik tepsi) ami segít, hogy gőz képződjön a sütőben, amitől a kiflik szép, magasra nőnek.
Ha még gazdagabbá szeretnénk tenni a kifli tésztáját, miután kisodortuk, megkenhetjük vékonyan, langyos, olvasztott vajjal és úgy tekerjük fel szorosan, ettől miután megsülnek, rétegesen letekerhető, amolyan “rongyos” lesz a kifli.
Ebből dagasztok egy szép feszes tésztát, mikor szép sima a tészta felülete, (nem kel keleszteni) akkor 10 egyforma darabra vágtam, kigömbölyitem, 15 percet egy konyha kendővel leta...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 10 percig pihentetjük. (én ilyenkor szoktam elpakolni magam körül : D ) A tésztát három egyenlő részre osztjuk, formázzuk, tejföllel lekenjük, és...
Elkészítési idő: