6db hoz:
45dkg liszt,
2evk búzakorpa,
kb.3dl langyos víz,
2dkg friss élesztő,
1mk szódabikarbóna,
fél evők só,
3evk napraforgó olaj,
1tk cukor.
A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, a többi hozzávalóval ezután a szokásos módon dagasztjuk be a tésztát... duplájára kelesztjük, deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, és 6 részre osztjuk. Kissé hosszúkás zsemléket formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket bevagdossuk, és még egyszer kelesztjük úgy 30 percig! Mielőtt sütőbe tesszük, megkenjük kis vízzel... Kb.25-30perc (én tovább sütöttem, de figyeltem rájuk) alatt kisütjük, rácson hagyjuk kihűlni. Alsó-felső sütéssel 180fokon...
Dagaszt 30 perc kel. Átgyúr 2 óra hűtő. Átgyúr 3 fele oszt.aztán mindegyiket 8 fele,gömbölyít.Formáz 30 perc pihi. Lekenni tojás v. víz. 200 fok 20 - 30 perc. Spiccelni.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat sima, egyenletes tésztává gyúrjuk, vagy kenyérsütő üstjébe tesszük dagasztó programra, melyet kikapcsolunk mikor már sima a tészta. Kb. húsz perc, nem kell hagyni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kisebb edénybe tegyél 1 dl kézmeleg vizet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál lisztet és morzsold bele az élesztőt. Langyos helyen hagyd felfutni 15 percig. Egy nagyobb tálba mérd...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes