Másfél bögre langyos víz
3 dkg élesztő
1/2 bögre méz vagy 15 dkg cukor
2 db tojás
1/2 bögre olaj
1 csapott ek só
6 bögre liszt
A bögre méret annyi,amelyik bögrét kijelöljük,én 3 dl-es bögrével dolgoztam.
A töltelékhez:
2 csg vaníliás pudingpor(lehet más ízesítésű is)
6 dl tej
cukor ízlés szerint
+ 1 csg vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk,szokás szerint kel tésztát dagasztunk.
Kétszeresére kelesztjük.
A pudingport a cukrokkal,tejjel felfőzzük,langyosra kihűtjük.
Ez egy nagy mennyiségű tészta kb 1 kg lisztből készült.
Én megfeleztem és feléből a csiga ,a másik feléből a két őzgerinc formában sült kakaós kalács készült.
Tehát a tésztát ketté vesszük,30×30 cm-es alakzatra nyújtjuk,a kihűlt pudinggal megkenjük és feltekerjük.
A feltekert tésztát először középen ketté vágjuk,majd felszeleteljük.
Kivajazott tepsibe tesszük,tojással lekenjük.
Nem kelesztjük újra.
Begyújtjuk a sütőt és máris bele tesszük.
Ahogy a sütő melegszik,a tészta kel.
12 db izmos csiga lett belőle.
A másik fele tésztával is így járunk el.
Ha több óriás csigát akarunk,akkor a töltelék mennyiségét növeljük.
A másik fele tésztát kinyújtottam,mint a csigáét,olajjal lekentem és cukros,vaníliás cukros kakaóval bőven megszórtam.
Feltekertem.
2 őzgerincet kivajaztam,a tésztát ketté vágtam,majd az őzgerinc formába tettem,melegen addig kelesztettem,míg a formát kitöltötte.
Felvert tojással lekentem és sütöttem.
Az összetevőket csomómentesre keverjük, majd dagasszuk át. Ha nagyon ragacsos lenne a masszánk, akkor vizes, vagy olajos kézzel gyúrjuk át. Eltarthat 1-2 percig míg olyan lesz az...
Elkészítési idő:20 percet dagasztod (kézzel) majd 1 órát langyos helyen keleszted.Addig kiolajozod/lisztezed a formát (én fém fülű közepes lábost használok vagy egy közepes tepsit igaz így téglala...
Elkészítési idő:Ha margarinosan szeretnenk akkor 2-3 dkg margarin, de anelkul is mukodik. Addig dagasszuk mig sima gorcsmentes tesztank nem lesz. A kepen margarin mentes kenyerke van. Elso keles...
Elkészítési idő: