Másfél bögre langyos víz
3 dkg élesztő
1/2 bögre méz vagy 15 dkg cukor
2 db tojás
1/2 bögre olaj
1 csapott ek só
6 bögre liszt
A bögre méret annyi,amelyik bögrét kijelöljük,én 3 dl-es bögrével dolgoztam.
A töltelékhez:
2 csg vaníliás pudingpor(lehet más ízesítésű is)
6 dl tej
cukor ízlés szerint
+ 1 csg vaníliás cukor
A tészta hozzávalóit jól kidolgozzuk,szokás szerint kel tésztát dagasztunk.
Kétszeresére kelesztjük.
A pudingport a cukrokkal,tejjel felfőzzük,langyosra kihűtjük.
Ez egy nagy mennyiségű tészta kb 1 kg lisztből készült.
Én megfeleztem és feléből a csiga ,a másik feléből a két őzgerinc formában sült kakaós kalács készült.
Tehát a tésztát ketté vesszük,30×30 cm-es alakzatra nyújtjuk,a kihűlt pudinggal megkenjük és feltekerjük.
A feltekert tésztát először középen ketté vágjuk,majd felszeleteljük.
Kivajazott tepsibe tesszük,tojással lekenjük.
Nem kelesztjük újra.
Begyújtjuk a sütőt és máris bele tesszük.
Ahogy a sütő melegszik,a tészta kel.
12 db izmos csiga lett belőle.
A másik fele tésztával is így járunk el.
Ha több óriás csigát akarunk,akkor a töltelék mennyiségét növeljük.
A másik fele tésztát kinyújtottam,mint a csigáét,olajjal lekentem és cukros,vaníliás cukros kakaóval bőven megszórtam.
Feltekertem.
2 őzgerincet kivajaztam,a tésztát ketté vágtam,majd az őzgerinc formába tettem,melegen addig kelesztettem,míg a formát kitöltötte.
Felvert tojással lekentem és sütöttem.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 cipóra osztjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. Minden lapot egyenként olvasztott langyos margarinnal lekenünk és feltekerjük, mint a bejglit....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűBeleteszem egy tálba a lisztet,sót és a margarint.Addig morzsolom a margarint míg szép síma nem lesz.Középen csinálok egy lyukat és beleteszem a tojássárgáját,tejfölt,futtatott tej...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű