menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
• 550 g finomliszt (BL-55)
• 25 g élesztő
• 1,5 dl tej
• 1,5 dl víz
• 1 tojás
• 1 ek. vaj
• 1 ek. zsír
• 1 kk. só
• 3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
• 4 nagyobb alma
• 2 ek. cukor
• fahéj
• 2 ek. zabpehely

Túrós töltelékhez:
• 125 g túró
• 2 ek. tejföl
• 1 ek. cukor
• fahéj
• 1 tojás sárgája
• 1-1 maréknyi meggy és áfonya
• 2 ek. zabpehely

Elkészítés:


Előkészítés:
1. Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
2. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
3. Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
4. Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
5. Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
1. Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
2. Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
3. A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
4. Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
5. A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
6. Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
7. Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
8. Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.

Kelt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Zalai krumplis pogácsa
Zalai krumplis pogácsa

A krumplit héjában megfőzzük. Langyosra hűtjük, megtisztítjuk, krumplinyomón áttörjük. Az élesztőt a tejfölbe morzsoljuk, összekeverjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Lágy,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

A hozzávalókat összegyúrjuk. Se dagasztani, se keleszteni nem kell. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, tetejét tojássárgájával megkenjük, csipet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Töltött zseb,Ili ahogy,... című albumába.
Töltött zseb,Ili ahogy,... című albumába.

Bedagasztottam,két részre osztottam.Az egyik részt jénaiba tettem kenyérnek,a másik felét nyolc részre osztottam,kis gombócokat formáltam,hagytam kelni.30 perc után hosszúkásra nyú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
gyökér kenyér
gyökér kenyér

Kedves Felhasználónk, Sajnálattal értesítjük, hogy ennek a receptnek törölnünk kellett néhány elemét, plagizálás miatt. A szerző és kérte a tartalom eltávolítását. A recept l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk