Tésztához:
• 550 g finomliszt (BL-55)
• 25 g élesztő
• 1,5 dl tej
• 1,5 dl víz
• 1 tojás
• 1 ek. vaj
• 1 ek. zsír
• 1 kk. só
• 3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
• 4 nagyobb alma
• 2 ek. cukor
• fahéj
• 2 ek. zabpehely
Túrós töltelékhez:
• 125 g túró
• 2 ek. tejföl
• 1 ek. cukor
• fahéj
• 1 tojás sárgája
• 1-1 maréknyi meggy és áfonya
• 2 ek. zabpehely
Előkészítés:
1. Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
2. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
3. Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
4. Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
5. Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
1. Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
2. Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
3. A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
4. Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
5. A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
6. Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
7. Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
8. Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.
A hozzávalókat keverd el csomómentesre,3 percet mikrózd és kész is.
Elkészítési idő: 5 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókból rugalmas, puha tésztát dagasztunk, 12 részre osztjuk, és zsemlékké gömbölyítjük. Megforgatjuk az olvasztott vajban, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd megszó...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeslisztet, sót, cukrot egy tálba mértem és kanállal összekevetem, hozzáadtam a porélesztőt majd megint összekevertem. Beleöntöttem a langyos vizet és elkezdtem dagasztani a tésztát....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű