menu

Családireceptkönyv.hu

Kelt rétes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tésztához:
• 550 g finomliszt (BL-55)
• 25 g élesztő
• 1,5 dl tej
• 1,5 dl víz
• 1 tojás
• 1 ek. vaj
• 1 ek. zsír
• 1 kk. só
• 3 ek. cukor
Almás öltelékhez:
• 4 nagyobb alma
• 2 ek. cukor
• fahéj
• 2 ek. zabpehely

Túrós töltelékhez:
• 125 g túró
• 2 ek. tejföl
• 1 ek. cukor
• fahéj
• 1 tojás sárgája
• 1-1 maréknyi meggy és áfonya
• 2 ek. zabpehely

Elkészítés:


Előkészítés:
1. Az élesztőt a langyos folyadékba (1,5 d, tej, 1,5 víz) morzsoltam, kis cukrot szórtam rá, 10 perc alatt felfutott.
2. Lisztet átszitáltam. Hozzáadtam a sót, cukrot, amivel elkevertem.
3. Ez után hozzáadtam a felfutott élesztőt, a felvert tojás felét (másik felét félretettem), vajat és a zsírt és alaposan átgyúrtam, dagasztottam. Letakarva félretettem 90 percet pihenni.
4. Ez alatt elkészítettem a töltelékeket. A túrót, tejfölt, cukrot, fahéjat, tojássárgáját összekevertem.
5. Az almát megmostam, megpucoltam, lereszeltem.
Elkészítés:
1. Amikor megkelt a tészta, két egyenlő részre osztottam.
2. Az első darabot téglalap alakúra nyújtottam (kb. 40x25 cm)
3. A középső sávot megszórtam 2 ek. zabpehellyel, majd rákanalaztam a reszelt almát (amit kicsit kicsavartam, hogy a leve ne áztassa el a tésztát), aminek a tetejét megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal.
4. Ez után a töltelék alatti és feletti tésztarészt kb. 2 cm-ként bevagdostam, majd szépen egyet föntről, egyet lentről a töltelékre hajtogattam. A fél tojáshoz kis tejet öntöttem és azzal kentem le a rétes tetejét. Hideg sütőbe tettem, 190 fokon 30 perc alatt készre sütöttem.
5. A másik adag tésztával is hasonlóan jártam el, nyújtottam, rászórtam 2 ek. zabpelyhet, rákanalaztam a túrótölteléket, majd rátettem a fagyasztott gyümölcsöket, megszórtam 2 ek. cukorral és kis fahéjjal. Alul felül bevagdaltam, töltelékre hajtogattam a tésztát, lekentem a tejes tojással.
6. Amíg az almás sült, addig a túrós-gyümölcsös a pulton pihent.
7. Amikor az almás rétes megsült, meleg sütőben, 25 perc alatt megsült a túrós rétes.
8. Rácson hagytam kihűlni, szeletelés után porcukorral meghintettem.

Kelt rétes

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Félórás extra-puha kakaós csigák (túró nélkül)
Félórás extra-puha kakaós csigák (túró nélkül)

1. A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra, alul-felül sütés programra. 2. A tejet a bögrében meglangyosítjuk, belemérjük az öt kanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd szépen összek...

Elkészítési idő: Kb 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés lángos
Bögrés lángos

Egy féldecis pohárban kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. Utána jöhet az élesztős kutyulék is, majd összeáll...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
128. Kefires /joghurtos/ kifli
128. Kefires /joghurtos/ kifli

Alaposan kidagasztottam, majd 40 percig kelesztettem, aztán 10 db egyenlő részre osztottam, amit kigömbölyítettem, igy hagytam még 15 percig pihenni. kifliket formáztam belőle,min...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anikó
107. Zsemle /lágy tészta
107. Zsemle /lágy tészta

Élesztő fut. Többivel dagaszt. Szinte kezelhetetlen lágy tészta, alaposan lisztezett deszkán rögtön 10 fele osztani, zsemlét formázni, folyamatosan lisztezni kell a kezet, hog...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk