menu

Családireceptkönyv.hu

Skót reggeli zsemle


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt

2 tk. só

1 tk. cukor

2 dkg puha vaj

1,5 dl tej

1,5 dl víz

2 dkg friss élesztő

Elkészítés:


1.

Meglangyosítjuk a tejet, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és 5 percre félretesszük.

2.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a puha vajat, beleöntjük a vizet és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. Amikor elválik a tál oldalától vagy a kezünktől, kiolajozott kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3.

A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, és kitesszük a vékonyan belisztezett deszkára. 9 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva 10 percig pihenni hagyjuk.

4.

Közben kibélelünk sütőpapírral egy kb. 45×38 cm-es sütőlemezt.

5.

A gombócokat egymás után kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és a sütőpapíros tepsire fektetjük, egymástól kissé távolabb. A kinyújtott tésztákat ismét letakarjuk egy fóliával és kb. 45 percig kelni hagyjuk.

6.

Amíg kelnek, a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.

7.

A megkelt zsemlék közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, ezután lekenjük tejjel (arra ügyeljünk, hogy ne folyjon le róluk, mert akkor rátapadnak a sütőpapírra), majd egy szűrőn keresztül vékonyan meghintjük liszttel. A tepsit betoljuk a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük a zsemléket. Végül rácsra tesszük kihűlni őket.


Trükkök, tippek, praktikák:


Előkészítés: kb. 2 óra 30 perc

Sütés: kb. 20 perc

Nehézségi fok: közepes

teljes kiörlésű liszttel is jó

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Robotgéppel összekeverjük a túrót és a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Kézzel dolgozzuk bele a sót, a sütőport és a lisztet.. Enyhén lisztezett felületen téglalap...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Svájci gyökérkenyér
Svájci gyökérkenyér

A sót és a szárított élesztőt összekevertem a lisztekkel, majd a vízzel összeállítottam a tésztát, de nem dagasztottam meg. Lefedve, műanyag kelesztő tálban pihent 12 órán át szoba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tuti kifli
Tuti kifli

Az élesztőt kevés langyos tejjel, csipet cukorral elkeverjük, majd annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórjuk egy pici liszttel és kb. 20-30...

Elkészítési idő: 1-1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Pizza /Vali hagyományos
Pizza /Vali hagyományos

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk