50 dkg finomliszt
2 tk. só
1 tk. cukor
2 dkg puha vaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 dkg friss élesztő
1.
Meglangyosítjuk a tejet, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és 5 percre félretesszük.
2.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a puha vajat, beleöntjük a vizet és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. Amikor elválik a tál oldalától vagy a kezünktől, kiolajozott kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3.
A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, és kitesszük a vékonyan belisztezett deszkára. 9 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva 10 percig pihenni hagyjuk.
4.
Közben kibélelünk sütőpapírral egy kb. 45×38 cm-es sütőlemezt.
5.
A gombócokat egymás után kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és a sütőpapíros tepsire fektetjük, egymástól kissé távolabb. A kinyújtott tésztákat ismét letakarjuk egy fóliával és kb. 45 percig kelni hagyjuk.
6.
Amíg kelnek, a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
7.
A megkelt zsemlék közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, ezután lekenjük tejjel (arra ügyeljünk, hogy ne folyjon le róluk, mert akkor rátapadnak a sütőpapírra), majd egy szűrőn keresztül vékonyan meghintjük liszttel. A tepsit betoljuk a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük a zsemléket. Végül rácsra tesszük kihűlni őket.
Előkészítés: kb. 2 óra 30 perc
Sütés: kb. 20 perc
Nehézségi fok: közepes
teljes kiörlésű liszttel is jó
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (ha van, akkor légkeveréses funkcióra állítjuk), és sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit. A túrót és a porcukrot kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet...
Elkészítési idő:Kovász : Összekeverjük az élesztőt a meleg vízzel.. majd a lisztet ÉS EGY KANÁL ÉTOLAJAT keverem és habosra vagyis alaposan elkeverem ,. lezárt DOBOZBAN HAGYOM ÁLLNI 30 DE AKÁR EG...
Elkészítési idő: 3 óraMindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként...
Elkészítési idő:Elkészítés: Az alapanyagokat jó alaposan kidolgozzuk, az olajat a végén adjuk hozzá. Majd két egyenlő részre osztjuk. Megformázzuk, majd olajjal vékonyan megkenjük, bevagdossuk...
Elkészítési idő: