Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

"Dnk", dagasztás nélküli kenyér


Írta:

Elk. idő: 15 óra
Adag: családi adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


2, 5-3 dkg friss élesztő
2, 5 dkg só
8 dl víz
1 kg liszt

Elkészítés:


Egy műanyag vödör aljába beleteszem a vizet, az élesztőt, a lisztet és a sót.
Összekeverem, majd rápattintom a vödör tetejét és egy melegebb helyre teszem. (Ez nálam most az udvar volt, az árnyékos asztalon 5 óra, napos helyen kb 1,5 óra) (Egyébként 6-14 óra bent.)
Ha az idő letelt (a napon kelesztésnél többször fel fogja nyomni az edény tetejét, vissza kell csukni), alaposan lisztezett deszkán megformázom, majd szakajtóba teszem és egy kicsit még kelesztem.
Amikor a sütő bemelegedett, az edény alját berakom, de csak míg átmelegszik, aztán beleteszem a papírt, majd beleborítom a kenyeret. Bespriccelem a fedőt, rárakom a kenyérre és kb 40-45 perc alatt megsütöm.
Ha nem elég piros, a tetőt leveszem és 5 perc alatt megpirítom a kenyeret.

Trükkök, tippek, praktikák:


Készítettem már úgy is, hogy kevés vízbe elmorzsolom az élesztőt, felfuttatom, úgy keverem össze a tésztát. Amikor a napon megkelt, akkor a szakajtó helyett a lefedett kacsasütő tálba (zsírpapírral bélelem) rakom és ott kelesztem meg. Tetejét bevagdosom, megvizezem, majd mehet a sütőbe.

"Dnk", dagasztás nélküli kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Zsemle
Zsemle

Az élesztőt összekeverjük kevés langyos tejjel és felfuttatjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A tesztát jó hólyagosra kidolgozzuk. Kelni hagyjuk. A megkelt tésztát 8 vag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött török kenyér (Kombe)
Töltött török kenyér (Kombe)

Előkészítés A töltelék hozzávalóit apróra vágjuk, a kukoricát lecsepegtetjük, a sajtot lereszeljük. Mindezt összekeverjük a tejföllel. A gáztepsit sütőpapírral kibéleljük. A v...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
361.Teljes kiőrlésű kifli
361.Teljes kiőrlésű kifli

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Krilla
Batátás laposkenyér
Batátás laposkenyér

Oyan,mint a krumplis lángos

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk