Hozzávalók kb. 75 dkg öregtésztához:
50 dkg kenyérliszt (BL80). Én BL 55-öt használtam,1 tk só, 1 mk. cukor, 1 dkg friss élesztő, 3,5 dl víz. A lisztet egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd a langyos vizet. Jó alaposan összedolgozzuk és 10-12 órán át a konyhapulton hagyjuk konyharuhával lefedve. Utána már használhatjuk is. Ha nincs szükség rá akkor a hűtőben tároljuk (én mikrós dobozban lefedve tárolom.) 7 napig felhasználható. Ha nem áll szándékunkban felhasználni akkor 20 dkg adagokba lefagyasztható és hűtőben kiengedve felhasználható mint a friss.
A kenyérhez:
80 dkg sima liszt, 10 dkg rozs liszt 30 dkg öreg tészta, 4 csapott teáskanál só, egy púpozott evőkanál zsír is, 7-8 dl víz, liszttől függően. Ha nem áll össze akkor egy kevés víz még kell hozzá. Annyi, hogy ne legyen ragacsos, hanem rugalmas legyen a tészta.
.
A lisztet egy tálba öntöm, melynek szélébe a kezemmel mélyedés húzok, oda teszem a sót, hogy az élesztővel ne érintkezzen. Kézzel a liszt közepébe mélyedést csinálok, majd belemorzsolom az 1 dkg élesztőt, megszórom csipet cukorral egy csipet liszttel és a 7-8 dl kézmeleg vízből öntök rá egy keveset, hogy az élesztő feloldódjon. Ezután hozzáteszem az öreg tésztát, majd folyamatosan hozzá öntöm a megmaradt vizet, melybe előzőleg bele teszek az 1 evőkanál 10 %-oes ecetet és elkezdtem dagasztani. Addig dagasztom, míg az edény falától el nem válik. Ha ragacsos kevés lisztet lehet hozzá tenni. Ez a vízmennyiség nekem mindig elég volt. A vizet nem adom egyszerre hozzá mert van amikor kevesebbet, van amikor egy kicsit többet vesz fel. Könnyen gyúrható nem ragacsos és rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk.
Ha ragad, óvatosan szórjuk meg liszttel és jól dolgozzuk össze. Ezután kenyérruhával takarjuk le, és hagyjuk kelni 40 percig, vigyázva hideg ne érje. Ezután szórjuk meg a gyúrólapot liszttel és jól gyúrjuk át, én ezt úgy csináltam, hogy először henger alakúra, gyúrtam, majd a végeit behajtva, újra hengert formáztam belőle. Ezt a műveletet többször ismételtem, és jól átgyúrtam. A jénait, vagy tepsit vékonyan kikenem olajjal és megszórom liszttel, majd beleteszem a kenyértésztát, kenyér ruhával letakarva újra kelesztem még 40 percig kelni. Közben felmelegítem a sütőt 250 fokra, vizet forralok egy kis lábasban és beteszem a sütő aljába, amikor a sütő elérte a hőfokot, a kenyeret bevágom, vízzel jól lekenem és beteszem sülni. Én villanysütőben sütöm. Először alsó felső sütésen 250 fokon, majd leveszem a hőfokot kb. 15-20 perc múlva, (amikor már látszik hogy a tészta felülete már nem lágy) 200 fokra visszaveszem, és sütöm kb 40-50 percig, a kellő színűre. Én nem nagyon szoktam nézni a sütési időt, mert minden sütő más és más. Ha a kenyér alja nem sül, akkor tegyük alsó sütésre. Akkor jó, ha a kenyér ha kiborítjuk, az alját megkopogtatjuk és kongó hangot ad.. Amikor kisült a tetejét hideg vízzel jól lekenjük, rácson hagyjuk kihűlni.Ebből a mennyiségből egy nagyobbat és egy kisebbet sütöttem. Az első kelesztés után vettem ketté a tésztát
összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétszer 40 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kenyérsütő gépbe egymás után rakjuk: - langyos víz - tej - cukor - élesztő - vaj - liszt - só - C vit. tabl Elindítjuk: Normál fokozat- 3 óra 10 percig dagaszt -pár per...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesA hozzávalók előkészítése után, kimérem a magokat, majd száraz serpenyőben hozzáadott víz, folyadék nélkül, közepes hőmérsékleten addig pirítom őket, míg a lenmag úgy nem ugrál, mi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tejből 100 ml-t meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és 10 perc alatt felfuttatjuk. 2. A liszthez adjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű