menu

Családireceptkönyv.hu

Eredeti ír szódás kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


250g sima liszt
- 250g plain teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Nagyjából 4 dl kaukázusi kefír.

Sikerének titka abban rejlik, hogy nagyon gyorsan össze lehet rakni, és rettenetesen finom. Az Ír konyhára egyébként is jellemző, hogy gyorsan főznek, ami onnan ered, hogy -elsősorban vidéken- főként nagy családok éltek, élnek, a sok gyereket pedig etetni kell. Nem utolsósorban az Ír vidéken hosszú ideig nem volt egyszerű hozzájutni élesztőhöz, így maradt a szódabikarbóna.
Érdemes kipróbálni, nem nagy vesződség, hamar elsajátítható, és a szomszéd is el lesz ragadtatva, ha áthívják egy szelet friss szódakenyérre olvadt vajjal és lekvárral a tetején.

Elkészítés:


Az eredeti receptben "buttermilk" van kefír helyett, nem hiszem, hogy ez otthon elérhető, de ízre teljesen olyan, mint egy kaukázusi kefír, szerintem azzal érdemes helyettesíteni.
A sütőt fontos előmelegíteni 200 Celsius fokra!
A liszteket a sóval és a szódabikarbónával összekeverjük egy tálban, a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáöntjük a fele kefírt, majd a széléről a közepe felé beledolgozzuk a kefírbe a keveréket. Viszonylag gyorsan kell dolgoznunk, mert ahogy a kefírt elkezdjük beleönteni, az reakcióba lép a szódabikarbónával, és ha sokáig hagyjuk állni, inkább elfolyik, ezért jó, ha a sütőnk forró, mire ehhez a ponthoz érünk.
Lehet, hogy nem lesz szükség az összes kefírre, annyit öntsünk bele, amennyit a liszt felvesz, amíg kapunk egy elég ragacsos tésztát. Kenyérhez képest nagyon ragacsos lesz, ne ijedjünk meg tőle, de ha csak 3.5 decit vesz fel, üsse kő, igyuk meg a maradékot.
Alaposan lisztezett felületre borítjuk, és kerekre formáljuk. Nem kell nagyon gyúrni, csak állítsuk össze, érezni fogjuk, mikor jó, ha nem, a kép segít (remélem).
Vágjuk be mélyen (egész a deszkáig) négy oldalról, és rakjuk ismét össze. Tulajdonképpen csak a közepe fogja tartani, gyönyörűen lehet majd törni a négy részre osztott kenyeret.
Hintsük meg liszttel, és készen is vagyunk, mehet be a sütőbe nagyjából 30 percre.
Akkor jó, ha kissé kong az alja.
Jó étvágyat!
Ha valaki elkészíti, örömmel néznék képet róla.
Köszönöm!
Az első képen lehet látni, hogy nagyon mélyen, majdnem a deszkáig be van vágva a kenyér. Ettől persze szét fog nyílni, ezért lisztes kézzel csak kicsit rakjuk össze ismét a papíron.

Eredeti ír szódás kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
132. Kifli /békebeli
132. Kifli /békebeli

A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk. A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott éles...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Duplán kakaós kiflik
Duplán kakaós kiflik

Az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral, s összegyúrjuk a többi hozzávalóval, kivéve a kakaót. Elfelezzük, s a kakaót is hozzágyúrjuk az egyik részéhez. Meleg helyen, letakarv...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Bögrés, dagasztás nélküli házi kenyé
Bögrés, dagasztás nélküli házi kenyé

A hozzávalókat kimérjük egy tálba. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvány. Leta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Diós búrkifli
Diós búrkifli

Ebből a 2 csomag leveles tésztából 16 db búrkiflink lesz. Egy lisztezett sík felületen a kiolvadt leveles tésztát kicsit kinyújtjuk téglalap alakúra. A tojásokat szétválasztj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk