250g sima liszt
- 250g plain teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- Nagyjából 4 dl kaukázusi kefír.
Sikerének titka abban rejlik, hogy nagyon gyorsan össze lehet rakni, és rettenetesen finom. Az Ír konyhára egyébként is jellemző, hogy gyorsan főznek, ami onnan ered, hogy -elsősorban vidéken- főként nagy családok éltek, élnek, a sok gyereket pedig etetni kell. Nem utolsósorban az Ír vidéken hosszú ideig nem volt egyszerű hozzájutni élesztőhöz, így maradt a szódabikarbóna.
Érdemes kipróbálni, nem nagy vesződség, hamar elsajátítható, és a szomszéd is el lesz ragadtatva, ha áthívják egy szelet friss szódakenyérre olvadt vajjal és lekvárral a tetején.
Az eredeti receptben "buttermilk" van kefír helyett, nem hiszem, hogy ez otthon elérhető, de ízre teljesen olyan, mint egy kaukázusi kefír, szerintem azzal érdemes helyettesíteni.
A sütőt fontos előmelegíteni 200 Celsius fokra!
A liszteket a sóval és a szódabikarbónával összekeverjük egy tálban, a közepébe mélyedést készítünk, és hozzáöntjük a fele kefírt, majd a széléről a közepe felé beledolgozzuk a kefírbe a keveréket. Viszonylag gyorsan kell dolgoznunk, mert ahogy a kefírt elkezdjük beleönteni, az reakcióba lép a szódabikarbónával, és ha sokáig hagyjuk állni, inkább elfolyik, ezért jó, ha a sütőnk forró, mire ehhez a ponthoz érünk.
Lehet, hogy nem lesz szükség az összes kefírre, annyit öntsünk bele, amennyit a liszt felvesz, amíg kapunk egy elég ragacsos tésztát. Kenyérhez képest nagyon ragacsos lesz, ne ijedjünk meg tőle, de ha csak 3.5 decit vesz fel, üsse kő, igyuk meg a maradékot.
Alaposan lisztezett felületre borítjuk, és kerekre formáljuk. Nem kell nagyon gyúrni, csak állítsuk össze, érezni fogjuk, mikor jó, ha nem, a kép segít (remélem).
Vágjuk be mélyen (egész a deszkáig) négy oldalról, és rakjuk ismét össze. Tulajdonképpen csak a közepe fogja tartani, gyönyörűen lehet majd törni a négy részre osztott kenyeret.
Hintsük meg liszttel, és készen is vagyunk, mehet be a sütőbe nagyjából 30 percre.
Akkor jó, ha kissé kong az alja.
Jó étvágyat!
Ha valaki elkészíti, örömmel néznék képet róla.
Köszönöm!
Az első képen lehet látni, hogy nagyon mélyen, majdnem a deszkáig be van vágva a kenyér. Ettől persze szét fog nyílni, ezért lisztes kézzel csak kicsit rakjuk össze ismét a papíron.
Jól ki dagasztom a végén adom az olajat és újra simára dolgozzuk (5 perc). majd 30 percig kelesztem 3 gombócra osztom picit 10 perc pihentetem Lisztezett deszkán minnél vékonyab...
Elkészítési idő:Felolvasztjuk a 8 dkg vajat, elkeverjük benne a barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd félretesszük. Egy kb. 30 x 35 cm-es sütőformát kivajazunk, kibélelünk sütőpapírral, amelyet s...
Elkészítési idő:1 adaghoz) 1 tojás, 1 ek krémsajt (bármilyen), 2 ek reszelt sajt (bármilyen, nálam most kecskesajt volt), 1 púpos ek útifűmaghéj (DM-es a legjobb), csipet só, csipet bors A hozzá...
Elkészítési idő:A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk (10 perc) Egy tálba tesszük a lisztet, sót, cukrot, olvasztott Ramát, tojássárgáját és a tejben felfuttatott élesztőt. Jó...
Elkészítési idő: 1 óra