1 kg finom liszt, 5 dkg élesztő, kb. 2 teáskanál só, 4-5 dl langyos víz, olaj vagy zsír
A lisztet egy tálba öntjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, megsózzuk. Először a víz felét hozzáadjuk, és egy erős fakanállal elkezdjük felverni. Amikor a vizet felvette, teszünk még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedli tésztának. Jól kidolgozzuk. Konyharuhával lefedjük, és addig kelesztjük, míg kb. 2-3 szorosára dagad. Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más edényt, ami bírja a sütőt) kikenünk olajjal vagy zsírral, és beleöntjük a tésztát. A tetejét megkenjük vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára tesszük a sütőedényből, megspricceljük picit vízzel, és még így forrón betekerjük a ruhába.
Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb... Ha véletlenül nincs élesztőnk, elkészíthetjük szódabikarbónával vagy sütőporral is!. Természetesen ekkor nem kell keleszteni, tehát az elkészítési idő lerövidül. Káposztás vagy zsíros ételekhez kifejezetten ajánlatos. Villany sütőben sokkal szebb lesz, mint a gázosban, és puhább is!
A langyos víz felébe belemorzsoljuk az élesztőt, elkavarjuk benne, majd hozzáadunk két evőkanál lisztet, és negyed óráig érni hagyjuk a kovászt, amíg habos nem lesz a teteje. A li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA száraz hozzávalókat összekeverem, majd hozzáadom a vizet, mindezt jól elkeverem (inkább lágy ragadós, mintsem gyúrható tésztát kapunk), majd 12 órát pihenni hagyjuk (én este össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA szárazanyagokat és a tojást, olajat, cukrot külön keverjük össze, majd az egészet keverjük össze, és adjuk hozzá a köménymagot. Kizsírozott sütőben süssük meg kb. 200 fokon.
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: Könnyű