50 dkg finomliszt
2 tk. só
1 tk. cukor
2 dkg puha vaj
1,5 dl tej
1,5 dl víz
2 dkg friss élesztő
Előkészítés: kb. 2 óra 30 perc
Sütés: kb. 20 perc
Nehézségi fok: közepes
1.
Meglangyosítjuk a tejet, beleszórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük és 5 percre félretesszük.
2.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a puha vajat, beleöntjük a vizet és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Puha, de nem ragacsos tésztát készítünk. Amikor elválik a tál oldalától vagy a kezünktől, kiolajozott kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
3.
A megkelt tésztából kiütögetjük a levegőt, és kitesszük a vékonyan belisztezett deszkára. 9 egyforma darabra vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd fóliával letakarva 10 percig pihenni hagyjuk.
4.
Közben kibélelünk sütőpapírral egy kb. 45×38 cm-es sütőlemezt.
5.
A gombócokat egymás után kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és a sütőpapíros tepsire fektetjük, egymástól kissé távolabb. A kinyújtott tésztákat ismét letakarjuk egy fóliával és kb. 45 percig kelni hagyjuk.
6.
Amíg kelnek, a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
7.
A megkelt zsemlék közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, ezután lekenjük tejjel (arra ügyeljünk, hogy ne folyjon le róluk, mert akkor rátapadnak a sütőpapírra), majd egy szűrőn keresztül vékonyan meghintjük liszttel. A tepsit betoljuk a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük a zsemléket. Végül rácsra tesszük kihűlni őket.
http://www.limarapeksege.hu/2015/09/scottish-baps-skot-reggeli-zsemle.html
Kevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA magvakat száraz serpenyőben megpirítom, lassú tűzön, mikor elkezdenek pattogni, leveszem, kihűtöm és elfelezem, egyik rész megy a tésztába, másik egy megfelelő méretű tányérba, e...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vajat elmorzsolom a liszttel és összedolgozom a sóval és annyi tejszínnel, amennyit felvesz. Jól kidolgozom, hagyom egy kicsit állni. Kinyújtom, hajtogatom a szokásos módon, pih...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűElsőként pucold meg a krumplit, és tedd fel főni. Amíg fő, az élesztőt keverd el egy kis langyos cukros tejjel, és várd meg, amíg felfut. Ha már puha a krumpli és kezelhető hőmérsé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű