Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Teljes kiörlésű recept


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


550 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
napraforgómag és szezámmag
1 mk nádcukor
2 dkg élesztő
1 tk só
330 ml víz
- See more at: http://szilviizvilag.hu/teljes-kiorlesu-kenyer/#sthash.MTZdK2p7.dpuf

Elkészítés:


A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt.
A szobahőmérsékletű liszteket a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzáadjuk a sót és a napraforgómagot.
A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a liszthez és elindítjuk a sütő alapprogramját.
Pár perc után ellenőrizzük, hogy elegendő volt-e a folyadék. Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha nem, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot.
Adjunk a kenyér tésztájához 1 maréknyi napraforgómagot.
Hagyjuk, hogy a gép megdagassza a tésztát és hogy a tészta megkeljen.
Kb. 50-60 perc után kivesszük a tésztát, a gépet kikapcsoljuk, kissé kilisztezett deszkán átgyúrjuk, majd cipót formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük (a sütőpapírt többször is fel lehet használni, ezért majd tegyük el a következő alkalomra).
Bevagdossuk a kenyér, majd a letakart tésztát 20-25 percig tovább kelesztjük.
Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
A kenyeret megkenjük egy kis vízzel, majd megszórjuk a szezámmaggal, majd 40-45 perc alatt ropogósra sütjük.
Az elkészült teljes kiőrlésű kenyeret rácson hagyjuk kihűlni, hogy ne nedvesedjen át az alja.
- See more at: http://szilviizvilag.hu/teljes-kiorlesu-kenyer/#sthash.MTZdK2p7.dpuf

Ha nincs kenyérsütőgéped, kézzel is meggyúrhatod a kenyeret. Dolgozd ki a kenyér tésztáját, majd keleszd nem huzatos, kellemes hőmérsékletű helyen, míg a tészta duplájára nem nő (kb. 50-60 perc). Ezután gyúrd át még egyszer, majd formázz belőle cipót. A több lépést a fenti recept alapján végezd el! - See more at: http://szilviizvilag.hu/teljes-kiorlesu-kenyer/#sthash.MTZdK2p7.dpuf

Trükkök, tippek, praktikák:


Teljes kiörlésű recept

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ákos
Hamburger zsemle
Hamburger zsemle

A dagasztó tálba kimérem a kétféle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot. Hozzáadom a felfuttatott élesztős tejet és sima tésztává gyúrom kb. 5 perc alatt. Ezután deszkára hel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyors kovászos kenyér
Gyors kovászos kenyér

összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétszer 40 perc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fatörzs kifli
Fatörzs kifli

Kevés langyos tejben az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi tejet az olajjal és a tojással együtt a robotgép táljába tesszük. Hozzáöntjük a felfutott éle...

Elkészítési idő: 1,5 ora
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kenyér
Kenyér

Az élesztőt a cukorral felfuttatom a langyos vízben, hozzáadom az olajat, sót, tojást, sajtot, majd fokozatosan adagolva a lisztet. Addig gyúrom - KÉZZEL, esetleg egy kicsit robo...

Elkészítési idő: 1 óra 15 p
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk