Tészta: 50 dkg liszt,25 dkg margarin,1,5 dkg élesztő,1 tojás,3 dkg cukor,só,fahéj,citromhéj,2 dl tej,élesztőhöz kevés cukor.
Dió töltelék: 10 dkg cukor,1 dl tej,20 dkg darált dió,5 dkg mazsola.
Máktöltelék: 10 dkg cukor,1 dl tej,20 dkg darált mák,1 evőkanál méz,kevés szegfűszeg.
Az élesztőt 0,5 dl langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a cukrot,a csipet sót késhegynyi fahéjat,citromhéjat,végül a tejben felfuttatott élesztőt,és annyi langyos tejet,hogy közepes keménységű rugalmas tésztát kapjunk.Fél óráig pihentetjük.Közben elkészítjük a tölteléket.A tejet felforraljuk a cukorral,leforrázzuk vele a diót,vagy a mákot,,hozzákeverjük a még odaillő hozzávalókat,jól összekeverjük,kihűtjük.Ezután a tésztát 6 részre osztjuk,majd 3 cipóból diósat,3 cipóból mákos patkót csinálunk. Kicsit hagyjuk kelni a patkókat,majd tojással megkenjük a tetejét,és előmelegített sütőben megsütjük. 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA bagel készítésének első nagyobb lépése a tészta elkészítése. Először futtasd fel az élesztőt. Egy kisebb edénybe tegyél 1 dl kézmeleg vizet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál lisztet...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukorral felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen kelesztjük.Vagy csinálhatjuk kenyé...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. 2. A liszthez keverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű t...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes