3 db majdnem egykilós barhesz lesz):
- 1500 gr BL55 finomliszt
- 2 db közepes főtt burgonya, áttörve/lereszelve
- 20 gr friss élesztő
- 3 kk só
- 1 kk cukor
- 3 ek olaj
- a burgonya összes főzővize (ami nagyjából 3 dl volt nálam) + langyos víz szükség szerint
A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe mérjük, a burgonya főzővizét is. A többi folyadékot folyamatosan adagoljuk és apránként, úgy, hogy a rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidgasztatjuk a géppel a tésztát és két órán át lefedve kelesztjük. Ezután három részre osztjuk a tésztát (használhatunk mérleget is), majd mindhármat 4 részre. (Összesen 3x4 darabka tésztánk lesz.) Gömbölyítsük mindet, és 10 percig pihentessük, majd sodorjunk hosszú hurkákat/kígyókat (kinek hogy tetszik) és az alábbi videó alapján fonjuk meg a kalácsainkat. (Minket majd a négy kígyóból való fonás fog érdekelni...)
Fonas
http://demeterszilvia.blogspot.de/2015/04/barhesz.html
Tegyük a barheszeket egy-egy tepsire, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk további fél órát kelni. Tojássárgával kenjük le, és szórjuk meg mákkal/szezámmal (vagy akár mindkettővel) és mérsékelt tűzön süssük pirosra (kb. 190-200 fokon 35 percig tartott nálam). Rácson hagyjuk kihűlni...ha mákunk van (márpedig van, mert szórtunk a tetejére), akkor még cserepek is lesznek rajta :).
A túrót szitán áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, a vajjal, sóval és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jól nyújtható legyen. Jól kidolgozzuk, fél órára hűtőbe rakjuk....
Elkészítési idő: másfél óra Nehézség: KözepesAz élesztőt egy kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót és elkeverjük, mehet bele a vaj és a felfuttatott élesztő végül hozzáadagoljuk dagasztás közb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe öntjük az élesztős vizet és az olajat. Villával elkez...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tortilla lap összetevőiből gyúrjunk tésztát, pihentessük 15 percig a hűtőben. Ezután a tésztát osszuk egyforma golyókra, és lisztezett nyújtódeszkán nyújtsunk 1-2 milliméter vast...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű