Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

278. Császárzsemle 1.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


70 dkg liszt /kenyérliszt
2 tk. só
cs aszkorbinsav
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő /10 g porélesztő

Elkészítés:


A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lassabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Duplájára keleszteni, és 12 egyforma darabokra osztani. Gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodorni, belőlük két részletben. Sodorni kicsit rajtuk, majd pár percig pihentetni, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Kétféle képen formázható.
1. A formázáshoz először egy laza csomót kötni.
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta
alá hajtani és a közepén áthúzni.
Megfordítani a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtatni.
2. Gömbölyítés után 30 - 40 percig pihentetni.
Formázóval megnyomni /almaszeletelő is jó hozzá, kicsit bevágja/.
A sütés is kétféle lehet:pihenés után 200 fokon 20 -30 perc.
A másik mód: Sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Nylon zacskóval letakarni, nem szorosan,így nem tud a hűtőben kiszáradni és nem is kell túl.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekenni tojással, így kezdeni hideg sütőben sütni, 200 fokon . Addig a másik, tepsi a sütő tetején pihen, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket lekenés helyett alaposan lepermetezni vízzel, megszórni szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, tepsit fedőnek a tetejére. /gőzben sülnek /. Nekik elég kb 20 - 25 perc.

.

278. Császárzsemle 1.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Csiga (kakaós, diós)
Csiga (kakaós, diós)

A tejben az élesztőt megkelesztjük, összekeverjük, vékonyra (3-4 mm) kinyújtjuk. A töltelék lehet darált dió cukorral keverve, vagy cukros kakaó, lekvár stb. Roládba feltekerjük,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cirmos kifli
Cirmos kifli

1•A fehér tésztához a még forró és áttört krumplihoz hozzádolgozzuk a vajat és hűlni hagyjuk. A kétféle lisztet elkeverjük a sóval. 2•A piros tésztához a hagymát megtisztítjuk, f...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Zöldfűszeres zsömle
Zöldfűszeres zsömle

A szezámmag kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk és 8 részre osztjuk a tésztát. Zsemléket formázunk, a tetejüket kereszt alakban bevágjuk egy késsel. Megkenjük őket egy kevés...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa

A tejet felfuttatjuk az élesztővel, majd az összes többi alapanyaggal együtt tésztát gyúrunk belőle. 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk a tésztát, a tetejét késsel berácsozzuk, kisza...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk