menu

Családireceptkönyv.hu

108. Császárzsemle 1.


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


70 dkg liszt /kenyérliszt
2 tk. só
cs aszkorbinsav
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő /10 g porélesztő

Elkészítés:


A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lassabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Duplájára keleszteni, és 12 egyforma darabokra osztani. Gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodorni, belőlük két részletben. Sodorni kicsit rajtuk, majd pár percig pihentetni, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Kétféle képen formázható.
1. A formázáshoz először egy laza csomót kötni.
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta
alá hajtani és a közepén áthúzni.
Megfordítani a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtatni.
2. Gömbölyítés után 30 - 40 percig pihentetni.
Formázóval megnyomni /almaszeletelő is jó hozzá, kicsit bevágja/.
A sütés is kétféle lehet:pihenés után 200 fokon 20 -30 perc.
A másik mód: Sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Nylon zacskóval letakarni, nem szorosan,így nem tud a hűtőben kiszáradni és nem is kell túl.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekenni tojással, így kezdeni hideg sütőben sütni, 200 fokon . Addig a másik, tepsi a sütő tetején pihen, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket lekenés helyett alaposan lepermetezni vízzel, megszórni szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, tepsit fedőnek a tetejére. /gőzben sülnek /. Nekik elég kb 20 - 25 perc.

.

108. Császárzsemle 1.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Katalin
Tejes zsemle
Tejes zsemle

A hozzávalókat összedolgozzuk, dagasztjuk, és langyos helyen 1 órát hagyjuk kelni. Ha megkelt, kis cipókat formázunk belőle, és kivajazott tepsibe tesszük. Még 20 percet kelesztj...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
63. Krumplis bucik
63. Krumplis bucik

Simára dagasztani, meleg helyen keleszteni duplájára. Én a sütőben kelesztem 30 fokon, egy fóliával vagy fedővel kell letakarni, hogy ne száradjon ki a teteje. Ha megkelt jól átgyú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Kosárkába kelt tészta
Kosárkába kelt tészta

A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó/kelesztő programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Farinata(pizza helyett is)
Farinata(pizza helyett is)

Fakanállal keverjük össze csomómentesre a lisztet és a vizet, enyhén sózzuk, majd négy-öt órát pihentetjük. Az esetlegesen képződött habot eltávolítjuk. A masszát 50 cm széles te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk