menu

Családireceptkönyv.hu

278. Császárzsemle 1.


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


70 dkg liszt /kenyérliszt
2 tk. só
cs aszkorbinsav
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő /10 g porélesztő

Elkészítés:


A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lassabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Duplájára keleszteni, és 12 egyforma darabokra osztani. Gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodorni, belőlük két részletben. Sodorni kicsit rajtuk, majd pár percig pihentetni, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Kétféle képen formázható.
1. A formázáshoz először egy laza csomót kötni.
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta
alá hajtani és a közepén áthúzni.
Megfordítani a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtatni.
2. Gömbölyítés után 30 - 40 percig pihentetni.
Formázóval megnyomni /almaszeletelő is jó hozzá, kicsit bevágja/.
A sütés is kétféle lehet:pihenés után 200 fokon 20 -30 perc.
A másik mód: Sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Nylon zacskóval letakarni, nem szorosan,így nem tud a hűtőben kiszáradni és nem is kell túl.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekenni tojással, így kezdeni hideg sütőben sütni, 200 fokon . Addig a másik, tepsi a sütő tetején pihen, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket lekenés helyett alaposan lepermetezni vízzel, megszórni szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, tepsit fedőnek a tetejére. /gőzben sülnek /. Nekik elég kb 20 - 25 perc.

.

278. Császárzsemle 1.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Krisztina
Burkifli és pálmalevél
Burkifli és pálmalevél

Az elkészítés a vajas tészta receptnél, viszont az első két hajtás után elég 10-20 percet pihentetni, majd jöhet a másik két hajtás, és már fel is használhatják. A legegyszerűbb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Hagymás cipócska
Hagymás cipócska

1. A zsiradékban üvegesre pirítottam a hagymát, megszórtam őrölt köménnyel és hagytam hűlni. 2. Közben az élesztőt pici cukorral a vízzel, és 1 kanál liszttel felfuttattam....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül
Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül

1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben e...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
368.Zsebes zsemle
368.Zsebes zsemle

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk