70 dkg liszt /kenyérliszt
2 tk. só
cs aszkorbinsav
250 ml víz
220 ml tej
5 dkg vaj
1 tk. cukor
2 dkg friss élesztő /10 g porélesztő
A vajat nem kell megolvasztani, a hűtőből kivéve apró kockákra vágva a többi hozzávalóval együtt dagasztani, közepesen kemény tészta. Azt figyelembe kell venni, hogy a hideg vaj lassabban keveredik el, ezért a folyadék pótlással várni kell kicsit.
Duplájára keleszteni, és 12 egyforma darabokra osztani. Gömbölyíteni, majd 10 percig pihentetni. Egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodorni, belőlük két részletben. Sodorni kicsit rajtuk, majd pár percig pihentetni, ezalatt a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Kétféle képen formázható.
1. A formázáshoz először egy laza csomót kötni.
A jobb oldalon lelógó tésztaszálat kicsit hátrafelé húzva a tészta
alá hajtani és a közepén áthúzni.
Megfordítani a tésztát és a maradék lelógó szálat is átbújtatni.
2. Gömbölyítés után 30 - 40 percig pihentetni.
Formázóval megnyomni /almaszeletelő is jó hozzá, kicsit bevágja/.
A sütés is kétféle lehet:pihenés után 200 fokon 20 -30 perc.
A másik mód: Sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Nylon zacskóval letakarni, nem szorosan,így nem tud a hűtőben kiszáradni és nem is kell túl.
Reggel az egyik tepsi zsemlét lekenni tojással, így kezdeni hideg sütőben sütni, 200 fokon . Addig a másik, tepsi a sütő tetején pihen, hogy a tészta felvegye a szobahőt. Ezeket lekenés helyett alaposan lepermetezni vízzel, megszórni szezámmaggal (mákkal is lehet) és egy másik, tepsit fedőnek a tetejére. /gőzben sülnek /. Nekik elég kb 20 - 25 perc.
.
Az tésztát összegyúrod..ehhez nem kell profi szakácsnak lenned... Papirból kúpokat készítesz, ahogy a képen van.. és bevonod alufóliával, és tészta hengereket rátekered.. A felver...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, megsózzuk, közepébe öntjük az élesztős vizet és az olajat. Villával elkez...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA burgonyákat apró kockára vágva sós vízben megfőzöm, majd a vizébe összetöröm.Majd ha ki hült a liszthez adom, beleteszem a zsírt, sót, élesztőt és jól összedolgozom, ha kemény le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz összetevőkből gyúrjunk sima, közepesen lágy tésztát, majd letakarva egy órán át pihentessük. Osszuk kb. 120 g-os darabokra és gömbölyítsük fel. A kis gömböket 10-15 percig pihen...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű