menu

Családireceptkönyv.hu

Ciabatta kenyér


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6 adag
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


3 papucshoz:
A kovászhoz: 250 g fehér liszt, 15 g friss élesztő, 210 ml víz
Másnap a kenyérhez még: 250 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 g friss élesztő, 200 ml víz, 15 g himalája só

Elkészítés:


Este állítsuk össze a kovászt. Ehhez a kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel.
Nem kell dagasztani, csak keverjük össze.
Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk ott egy éjszakára a konyhapulton (12-15 óra).
Másnap a további vízhez szintén adjuk hozzá az élesztőt, most már csak 10 grammot, és hagyjuk ismét 5 percet állni.
A lisztet kimérjük, összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és a kovászt, majd 6-7 percig dagasszuk.
Egy lágy, ragacsos tésztát kapunk, de még véletlenül se adjunk hozzá több lisztet, mert így lesz jó.
Ha elég meleg van, gyorsan megkel.
Ha megkelt, vegyünk egy darab sütőpapír, és szórjuk meg bőven liszttel.n van, fedjük le, és kelesszük a duplájára.
Erre tegyük a tésztát, aminek a tetejét is szórjuk meg liszttel, majd óvatosan, hogy a levegőt ne nagyon nyomjuk ki belőle, húzzuk téglalap alakúra
Hajtogassuk össze.
Először 1/3 részt jobbról középre.
Majd 1/3 részt balról középre.
Végül hajtsuk függőlegesen ketté.
Takarjuk le, és kelesszük ismét a duplájára.
A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még egyszer.
A második hajtogatás előtt jól látható, mennyire levegős a tészta. Óvatosan húzzuk, és hajtogassuk, hogy minél több levegő megmaradjon benne.
Vágjuk végül 3 részre, és a tenyerünkre téve, óvatosan húzzuk őket papucs alakúra.
Egy rúdból 3Takarjuk le, és ismét kelesszük 15 percet.
A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 250 fokra.
Tegyük be a ciabattakat, a sütő aljába öntsünk egy kis pohár vizet.
10 percig 250 fokon, majd további 10 percig 220 fokon süssük.
Amikor kivesszük, 15 percet pihentessük.
A jó ciabatta kívül nagyon ropog, belül pedig puha, és lyukacsos. Ez pont ilyen! zsemle is vágható tetszés szerint.

Trükkök, tippek, praktikák:


Aki egyszer megkóstolta az olaszok ’papucs’ formájú kenyerét, az örök szerelembe esik vele. Nagyon sokáig halogattam az elkészítését, mert időigényes, de az eredmény kárpótolta minden várakozásomat.

Ciabatta kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Sajtos pogácsa (GM)
Sajtos pogácsa (GM)

Előkészítés Az élesztőt felfuttatjuk. Egy közepes méretű tálba kimérjük a lisztet, majd megsózzuk. Belemérjük a tejfölt. Megmelegítjük a margarint majd ezt is bele tesszük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Túrós kelt rétes
Túrós kelt rétes

Megmelegítjük a tejet kellemesen langyosra, majd beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, az egész tojást és a sárgáját is, majd felfuttatjuk. A megszitált liszt kb. felét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
Burgonyás pogácsa
Burgonyás pogácsa

A burgonyákat megfőzzük, majd meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd 10 perc alatt felfuttatjuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Medvehagymás sós kifli (paleo)
Medvehagymás sós kifli (paleo)

A tojásokat egyneműre keverjük a kacsazsírral, a citromlével és a sóval. Hozzáadjuk a lisztet és a finomra vágott medvehagymát. 15-20 percre hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett mun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk