1,2 kg sima liszt, 20 gr élesztő, 1 nagyobb krumpli, 2 TK só, langyos víz, 3 ek olaj.
A tálba bele teszek . 20 dkg lisztet, rámorzsolom az élesztőt s langyos vízzel szétt keverem /kovász/, közben a megpucolt krumplit felteszem főzni sós vízbe. Várok 2-3 órát s a kovászra ráöntöm az 1 kg lisztet a sót, bele reszelem aprójukú reszelőn a krumpli és dagasztom langyos vízzel közepes kemény tésztánok, majd hozzá dagasztom az olajat is. Amikor megkelt vissza szakajtom 2x . Harmadjára kiöntöm a tésztát kilisztezett deszkára, áttgyúrom, megformállom s mehet a picit beolajozott, liszezett tepsibe /kacsasütőbe/. Bemetélem a tetejét és hagyom kellni kb 30-40 percig a tetejét mielőtt sütőbe rakom bespriccelem hideg vízzel. 200 fokra előmelegített sütőbe sütöm kb. 30 percig, legyen szép piros a teteje majd csökkentem 170- 180 fokra . Összesen 1óra 15 percig sütöm. Mikor kivettem a sütőből újra bespriccelem hideg vízzel a tetejét így ropogós lesz a héja.
Rácsra rakom s készen van a fini kenyérke:-)
Lehet hagyományos módon is dagasztani. Akkor hagyod duplájára megkelni az kb. 40 percig, picit átmozgatod s újra hagyod kelni kb. 20 percig majd kiöntöd deszkára, megformálod s mehet a tepsibe. Utánna ugyan az a folyamat ahogy már fejjeb írtam. Mióta megvan a gyorskelesztő tupperwáros tálam mindent ebben dagasztok, kelesztek,,,közel 20 éve,,,kímélem a kezemet)
Az élesztőt a tejjel felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel jól kidolgozom lágyabb tésztát kell kapnunk.Letakarva meleg helyen kelesztem.Vagy csi...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes2 deci langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt és 2 evőkanálnyi lisztet. Fél órát hagyjuk állni, vigyázzunk, ki ne fusson! Majd az olajat és a maradék tejet meglangy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vízbe beleszórjuk / morzsoljuk az élesztőt, összekeverjük a cukorral, majd 10-15 percet letakarva állni hagyjuk. Amikor az élesző megkelt, az összes hozzávalót összegyúrjuk,...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy tálba öntjük, a lisztet, a vajat, az élesztőt, cukrot és a sót, a legvégén pedig hozzáadjuk a tejet. A tej ne legyen hideg, inkább szobahőmérsékletű vagy lan...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű