Családireceptkönyv.hu

Házi kenyér(Eta féle,finom)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1,2 kg sima liszt, 20 gr élesztő, 1 nagyobb krumpli, 2 TK só, langyos víz, 3 ek olaj.

Elkészítés:


A tálba bele teszek . 20 dkg lisztet, rámorzsolom az élesztőt s langyos vízzel szétt keverem /kovász/, közben a megpucolt krumplit felteszem főzni sós vízbe. Várok 2-3 órát s a kovászra ráöntöm az 1 kg lisztet a sót, bele reszelem aprójukú reszelőn a krumpli és dagasztom langyos vízzel közepes kemény tésztánok, majd hozzá dagasztom az olajat is. Amikor megkelt vissza szakajtom 2x . Harmadjára kiöntöm a tésztát kilisztezett deszkára, áttgyúrom, megformállom s mehet a picit beolajozott, liszezett tepsibe /kacsasütőbe/. Bemetélem a tetejét és hagyom kellni kb 30-40 percig a tetejét mielőtt sütőbe rakom bespriccelem hideg vízzel. 200 fokra előmelegített sütőbe sütöm kb. 30 percig, legyen szép piros a teteje majd csökkentem 170- 180 fokra . Összesen 1óra 15 percig sütöm. Mikor kivettem a sütőből újra bespriccelem hideg vízzel a tetejét így ropogós lesz a héja.
Rácsra rakom s készen van a fini kenyérke:-)
Lehet hagyományos módon is dagasztani. Akkor hagyod duplájára megkelni az kb. 40 percig, picit átmozgatod s újra hagyod kelni kb. 20 percig majd kiöntöd deszkára, megformálod s mehet a tepsibe. Utánna ugyan az a folyamat ahogy már fejjeb írtam. Mióta megvan a gyorskelesztő tupperwáros tálam mindent ebben dagasztok, kelesztek,,,közel 20 éve,,,kímélem a kezemet)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szénhidrátszegény, gluténmentes Ferdinánd tekercs
Szénhidrátszegény, gluténmentes Ferdinánd tekercs

Külön edényben keverjük össze a száraz és folyékony alapanyagokat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Míg a töltelék elkészül (pár perc), addig pihentessük a tésztát. Ezutá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gofri
Gofri

Először keverjük össze a folyékony hozzávalókat egy nagy tálban, majd adjunk hozzá minden mást is. Keverjük csomómentesre, majd hagyjuk pár percig állni a tésztát. Amíg a tészta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anna
Fahéjas csiga
Fahéjas csiga

A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntünk 3 dl tejet, elkeverjük. 1 dl tejet meglangyosítunk, 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk a bele morzsolt élesztőt. A liszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Focacia(Matyi Évi)
Focacia(Matyi Évi)

http://nsppress.hu/matyi-eva-focaccia/ 1) A hagymashoz : 2 nagyobb hagymat es 3-4 cikk fokhagymat vekonyszeletekre vagtam,egy keves olivaolajjal es soval osszekevertem,hozzaa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk