1,2 kg sima liszt, 20 gr élesztő, 1 nagyobb krumpli, 2 TK só, langyos víz, 3 ek olaj.
A tálba bele teszek . 20 dkg lisztet, rámorzsolom az élesztőt s langyos vízzel szétt keverem /kovász/, közben a megpucolt krumplit felteszem főzni sós vízbe. Várok 2-3 órát s a kovászra ráöntöm az 1 kg lisztet a sót, bele reszelem aprójukú reszelőn a krumpli és dagasztom langyos vízzel közepes kemény tésztánok, majd hozzá dagasztom az olajat is. Amikor megkelt vissza szakajtom 2x . Harmadjára kiöntöm a tésztát kilisztezett deszkára, áttgyúrom, megformállom s mehet a picit beolajozott, liszezett tepsibe /kacsasütőbe/. Bemetélem a tetejét és hagyom kellni kb 30-40 percig a tetejét mielőtt sütőbe rakom bespriccelem hideg vízzel. 200 fokra előmelegített sütőbe sütöm kb. 30 percig, legyen szép piros a teteje majd csökkentem 170- 180 fokra . Összesen 1óra 15 percig sütöm. Mikor kivettem a sütőből újra bespriccelem hideg vízzel a tetejét így ropogós lesz a héja.
Rácsra rakom s készen van a fini kenyérke:-)
Lehet hagyományos módon is dagasztani. Akkor hagyod duplájára megkelni az kb. 40 percig, picit átmozgatod s újra hagyod kelni kb. 20 percig majd kiöntöd deszkára, megformálod s mehet a tepsibe. Utánna ugyan az a folyamat ahogy már fejjeb írtam. Mióta megvan a gyorskelesztő tupperwáros tálam mindent ebben dagasztok, kelesztek,,,közel 20 éve,,,kímélem a kezemet)
A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. A vajat a mézzel együtt olvasszuk meg, de ne melegítsük túl. A lisztet keverjük el a sütőporral és a fűszerekkel. A tojásokat enyhén verjük fel, k...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 dl tejben feloldom az élesztőt. A hozzávalókat a robotgép dagasztókarjával összedolgozom, ha száraz, akkor hozzáadom a maradék fél dl tejet. Nejlonnal fedve hűtőbe teszem legaláb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. A hozzávalókat jól összedolgozom, ne legyen nagyon lágy a tészta. 2.Kinyújtom, 3 ujjnyi csíkokra metélem derelyemetszővel. 3.Paralelogramma alakúra szeletele...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval alaposan összegyúrjuk. A sima tésztát letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát 12...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes