500 gr liszt
250 gr főttburgonya, össze törjünk még melegen.
250 ml tej
25 gr élesztő
1 kiskanál cukor
2 tojás
100 gr olvasztott vaj
1 kanál só.
Az élesztőt felfújtatjuk egy kis tejbe a kanal cukorral, majd az összes fenti anyagot,összedolgozzuk,puha tésztát kapunk, amit hagyunk kelni, duplájára.
Mikor megkelt, kiboritjuk a gyurodeszkára es óvatosan téglalap alakúra nyomkodjuk és összehajtogatjuk mint a hájast.Pihen még 10 percig,majd darabokra vágjuk.
A darabokat , kerekre serítjük és megtöltjük amivel szeretjük: lehet az hústöltelék,sajtos, vagy sonkás sajtos, lekvár, dió, mák, csoki, spenót,gomba.
Langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztre öntjük a sót, a vajat, a zsírt, a tojássárgájákat, a tejfölt és a reszelt sajt kb felét. Hozzáöntjük az élesztős tejet i...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab képződik). A lisztet (és a zabkorpát) mély tálba öntjük. Hoz...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1 A vajas részhez a vajba dolgozzuk a lisztet, majd egy darab sütőpapírra helyezzük, és a hűtőbe tesszük 30 percre. 2 Amíg a vajas rész hűl, elkészítjük a tésztát. A tojásokat s...
Elkészítési idő: 15+90 perc Nehézség: KönnyűA kész leveles tésztát csak le tekerem, fel vágom másfél cm-s csíkokra és feltekerem a roló formákra. Egy tojás sárgával le kenem és 200 fokon 12 perc alatt aranysárgára sütöm....
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: Könnyű