menu

Családireceptkönyv.hu

Hamburger zsemle


Írta:

Adag: 14
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


350 ml 2,8%-os tej
3.4 evőkanál kristálycukor
35 g élesztő (friss)
875 g búzaliszt (BL55)
175 g búza-rétesliszt (BFF 55)
70 g étolaj
1.7 csapott teáskanál só
1.7 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
175 g joghurt - natúr
A kenéshez
1.7 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A tetejére
szezámmag

Elkészítés:


A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
A dagasztó tálba mérjük bele a két féle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává.
Vegyük ki az asztalra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza a tésztát bele, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön le.
1-1,5 órá át hagyjuk kelni a tésztát.
14 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Egyenként kigömbölyítjük a tésztadarabokat.
Enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomdva, ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük mindet, kb. fél órát hagyjuk kelni (vagy amíg másfélszeresükre nem kelnek). Nekem csak két lemezre fértek rá, hiszen ügyelni kell, hogy elég hely maradjon köztük. Kelesztéskor és sütéskor is jócskán szélesedni fognak!
Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket légkeverés nélkül a sütő közepében. A két tepsit soha ne tegyük be egyszerre, mert az alsó zsemlék meg fognak repedni! Először süssük ki az első lemezt, után a másodikat. Akkor jók, mikor már szép barna a tetjük.
Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.

Hamburger zsemle

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar AZ EGRÓ
AZ EGRÓ

HÚS , APRÓRA VÁGOTT RÉPA ÉS A BURGONYA , MEGFŐZÖM ZSÍRJÁRA LESÜTVE PÖRKÖLT A TÉSZTA , OLVASZTOTT MARGARIN , SÓ , TOJÁS SÜTŐPOR ÉS ANNYI LISZT , AMENNYIVEL LÁGY TÉSZTA LESZ , EZ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fehérjés, zsírszegény puha zsemle
Fehérjés, zsírszegény puha zsemle

Mérjük ki egy edénybe a lisztkeverék kivételével a többi hozzávalót, keverjük el jó alaposan egy kézi habverővel, majd adjuk hozzá a lisztet is, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk el...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Lakatos
Hamburger zsömle
Hamburger zsömle

A víz kivételével mindent a tálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos vizet folyamatosan hozzátesszük.Kb. fél óráig kelesztjük, majd 7 egyforma gombócot szaggatunk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Edina
Házi kifli
Házi kifli

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk