350 ml 2,8%-os tej
3.4 evőkanál kristálycukor
35 g élesztő (friss)
875 g búzaliszt (BL55)
175 g búza-rétesliszt (BFF 55)
70 g étolaj
1.7 csapott teáskanál só
1.7 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
175 g joghurt - natúr
A kenéshez
1.7 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
A tetejére
szezámmag
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és 5-10 percre tegyük félre felfutni.
A dagasztó tálba mérjük bele a két féle lisztet, sót, olajat, tojást, joghurtot.
Öntsük hozzá a felfuttatott élesztős tejet is és dagasszuk 5-10 perc alatt sima tésztává.
Vegyük ki az asztalra, gömbölyítsük ki. Közben a dagasztó tál alját vékonyan olajozzuk ki, majd tegyük vissza a tésztát bele, a tetejét kenjük át vékonyan olajjal, hogy ne bőrösödjön le.
1-1,5 órá át hagyjuk kelni a tésztát.
14 egyenlő részre osztjuk a megkelt tésztát. Egyenként kigömbölyítjük a tésztadarabokat.
Enyhén lisztes kézzel kicsit lenyomdva, ellaposítva őket 1,5-2 cm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük mindet, kb. fél órát hagyjuk kelni (vagy amíg másfélszeresükre nem kelnek). Nekem csak két lemezre fértek rá, hiszen ügyelni kell, hogy elég hely maradjon köztük. Kelesztéskor és sütéskor is jócskán szélesedni fognak!
Ha megkeltek, a kikevert tojással átkenjük őket és szezámmaggal megszórjuk a tetejüket.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket légkeverés nélkül a sütő közepében. A két tepsit soha ne tegyük be egyszerre, mert az alsó zsemlék meg fognak repedni! Először süssük ki az első lemezt, után a másodikat. Akkor jók, mikor már szép barna a tetjük.
Ahogyan kivesszük őket a sütőből, vízzel spricceljük le, hogy puha legyen a zsemle.
•Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. •A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. •Pár perc alatt készre...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA zsemlék tetejét levágjuk, a belsejét kikaparjuk, és egy tálba tesszük. A főtt tojást, szalámit, lilahagymát, csemegeuborkát felkockázzuk, és a zsemléhez adjuk a tejföllel. Sóz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A liszthez adtam az élesztőt tojást sót és a tejjel jó lágy tésztát dagasztottam. Amikor már jól összeállt a tészta akkor tettem hozzá még az olvasztott margarint am...
Elkészítési idő: 1óra Nehézség: KözepesA száraz hozzávalókat egy tálba mértem és összekevertem majd a végén hozzáadtam az 500 ml langyos vizet. Kanállal alaposan elkevertem, majd pár percig kézzel dagasztottam. 15 perc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű