100 g lenmagliszt
- 80 g búzasikér - sajnos enélkül az összetevő nélkül nem kel meg a tészta!!!
- 20 g zabkorpa
- 4 g instant élesztő
- 25 g olaj - nálam hidegen sajtolt napraforgó olaj
- himalája só - ízlés szerint
- 300 g langyos víz
Elkészítése:
A kimért száraz hozzávalókat tedd egy tálba , keverd össze és helyezd a mérlegre. Ekkor mérd hozzá a 25 gr hidegen sajtolt - nálam hs napraforgó - olajat, majd a 300 g vizet. A tésztát jól dolgozd össze - látni fogod, hogy hamar összeáll, kissé ragacsos, közel sem a finom lisztre hasonlító tészta állaga lesz. A lenmagliszt gyorsan felszívja a vizet, így elég gyorsan egy gombóc lesz a tésztádból.
A magliszt miatt a kelése is lassabb és nehezebb, ezért mindenképp meleg helyre kell tenni - nálam épp sült egy másik teszt kenyér - zabpelyhes gyors kenyér - a sütőben így a tűzhelyre téve, annak melegétől szépen megkelt kb másfél óra alatt, de ez az idő hosszabb is lehet. Mindenképp várd meg. amíg a tészta a duplájára kel, ez nagyon fontos! Tehát a 22 fokos szobahőmérséklet nem elegendő a tészta keléséhez!
Miután megkelt a tésztád nyújtsd kör alakúra - ragadni fog a nyújtófára, ezt csak lenmaglisztes szórással vagy esetleg a nyújtófa olajozásával lehet csökkenteni. A kört vágd 8 cikkre, és egyenként tekerd fel a kifliket a szélesebb résztől a háromszög csúcsa felé. Ekkor is látni fogod, hogy a vágásoknál a tészta kissé nyúlni fog, de ennek így kell lennie.
A kész kifliket kicsit sodorgasd meg, hogy ne nyíljanak majd szét, tedd őket szilikonos vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Még egy picit hagyd kelni a tűzhely tetején, végül kend meg tojásfehérjével, - ha nem eszel tojást akkor egy kevés vízzel - és szórj rá egy pici szezám-vagy lenmagot, és mehet is a sütőbe. 200 fokon kb 25-30 percig szépen megsül.
A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelt tésztát készítünk, annyi különbséggel, hogy a kardamomot kis mozsárban porrá őröljük és így keverjük a lisztbe. Letakarva, meleg helye...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: Közepes1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. 2. Egy nagyobb tálban keverjük el az útifű maghéjat és a vizet. Várjunk 5 percet, hogy legyen ideje a maghéjnak minél több vizet felvenni. Amíg...
Elkészítési idő: 55 perc Nehézség: KözepesA hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük egy kevés étolajjal, egyenletesen rákenjük a pi...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Előkészítünk egy 30x25 cm-es tepsit. 2 A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt. 3 A lisztet, a cukrot, és a sót egy tálba tesszük,...
Elkészítési idő: 160 perc Nehézség: Közepes