menu

Családireceptkönyv.hu

lenmaglisztes kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


100 g lenmagliszt
- 80 g búzasikér - sajnos enélkül az összetevő nélkül nem kel meg a tészta!!!
- 20 g zabkorpa
- 4 g instant élesztő
- 25 g olaj - nálam hidegen sajtolt napraforgó olaj
- himalája só - ízlés szerint
- 300 g langyos víz
Elkészítése:

Elkészítés:


A kimért száraz hozzávalókat tedd egy tálba , keverd össze és helyezd a mérlegre. Ekkor mérd hozzá a 25 gr hidegen sajtolt - nálam hs napraforgó - olajat, majd a 300 g vizet. A tésztát jól dolgozd össze - látni fogod, hogy hamar összeáll, kissé ragacsos, közel sem a finom lisztre hasonlító tészta állaga lesz. A lenmagliszt gyorsan felszívja a vizet, így elég gyorsan egy gombóc lesz a tésztádból.

A magliszt miatt a kelése is lassabb és nehezebb, ezért mindenképp meleg helyre kell tenni - nálam épp sült egy másik teszt kenyér - zabpelyhes gyors kenyér - a sütőben így a tűzhelyre téve, annak melegétől szépen megkelt kb másfél óra alatt, de ez az idő hosszabb is lehet. Mindenképp várd meg. amíg a tészta a duplájára kel, ez nagyon fontos! Tehát a 22 fokos szobahőmérséklet nem elegendő a tészta keléséhez!

Miután megkelt a tésztád nyújtsd kör alakúra - ragadni fog a nyújtófára, ezt csak lenmaglisztes szórással vagy esetleg a nyújtófa olajozásával lehet csökkenteni. A kört vágd 8 cikkre, és egyenként tekerd fel a kifliket a szélesebb résztől a háromszög csúcsa felé. Ekkor is látni fogod, hogy a vágásoknál a tészta kissé nyúlni fog, de ennek így kell lennie.

A kész kifliket kicsit sodorgasd meg, hogy ne nyíljanak majd szét, tedd őket szilikonos vagy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe. Még egy picit hagyd kelni a tűzhely tetején, végül kend meg tojásfehérjével, - ha nem eszel tojást akkor egy kevés vízzel - és szórj rá egy pici szezám-vagy lenmagot, és mehet is a sütőbe. 200 fokon kb 25-30 percig szépen megsül.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Kenyér(megsütni)
Kenyér(megsütni)

Tészta:30 dkg liszt BL 80,1.5 dl langyos víz,1 dkg só + a négyórás kovász 2 dkg olaj. A tésztát csak fél óráig kelesztjük,majd egy kicsit át dolgozzuk,majd újra kelesztjük 20 perc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pita
Pita

A pitához valamennyi hozzávalóját turmixgépben egynemű masszává dolgozzuk. Sütőpapíros lemezre két egyenlő nagyságú korongot öntünk belőle ügyelve, hogy ne érjenek össze. 220 fokra...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Vali kenyere
Vali kenyere

összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, ha szükséges lehet vizet adni hozzá, ez mindig liszt függő kétszer 40 perc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sós fonott kalács húsvétra(Rupáner)
Sós fonott kalács húsvétra(Rupáner)

1. Az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Ha szükséges, akkor adjun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk