Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Zürichi kenyér


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Kovászhoz:
25 dkg BL55-ös liszt
165 ml víz
6g élesztő

37,5 dkg liszt
210 ml víz
10 g élesztő
12 g só
25 g olvasztott vaj
2 evőkanál burgonyapehely

Elkészítés:


A kovászt előző este elkészítjük. Letakarva pihentetjük, nem kell hűtőbe tenni. Másnap kimérjük a hozzávalókat, majd összedolgozzuk a kovásszal. Szép, fényes tésztát kapunk. Kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk és 20 percig kelesztjük. 20 perc után átgyúrjuk, újabb 20 perc kelesztés következik. Utána enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kissé kinyomkodjuk a levegőt a tésztából, majd formázzuk. Sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük. Duplájára kelesztjük, kb 25-30 perc alatt. 3 helyen éles pengével bevágjuk, letakarjuk. Újabb 15 perc kelesztés. Majd lekenjük vízzel, a jénai tetejét is vízzel lespricceljük, majd lefedjük. Mehet a 230-240 fokos sütőbe 30 percre, ekkor a fedelét levesszük és visszarakjuk a sütőbe kb 20 percre, de már csak 200 fokon. Sütőből kivéve rácsra rakjuk, és lekenjük vízzel. Kb 1 óra pihentetés után szeletelhető.

Trükkök, tippek, praktikák:


Készítettem már pirított hagymával is, kitűnő íze van. A tészta kidolgozásánál teszek bele 3-4 evőkanál pirított hagymát.

Zürichi kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Tortilla 2
Tortilla 2

A tortilla lap összetevőiből gyúrjunk tésztát, pihentessük 15 percig a hűtőben. Ezután a tésztát osszuk egyforma golyókra, és lisztezett nyújtódeszkán nyújtsunk 1-2 milliméter vast...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrópogácsa
Túrópogácsa

A túrót, a sót és a hideg vajat egy tálban gyúrjuk össze. Lehetőség szerint használjunk gyúrógépet vagy a kézi habverő gépet, spirálos gyúrókarral. Amint csomómentes, gyúrjuk továb...

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Fokhagymás-tejfölös bagett
Fokhagymás-tejfölös bagett

Egy tálban a langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd ebben felfuttatjuk az élesztőt. Ha felfutott (kb 10 perc) a többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát, majd megkelesztjük k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marika
Pityókás kenyér
Pityókás kenyér

x

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk