Családireceptkönyv.hu

Tönkölybúzalisztes kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



66 dkg kenyérliszt
14 dkg Bio tönkölyliszt
5 dkg élesztő
2,5 teáskanál só
700 ml víz

Elkészítés:


1. A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük.

2.Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt, majd egy fakanállal jól összekeverjük.

3. Egy zacskóval letakarjuk és hagyjuk így állni reggelig.
( Én este 10 kor kevertem össze az enyémet, és reggel 10-kor sütöttem).
4. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret, a következőképpen :lisztezett deszkára borítjuk a masszát, meghintjük a tetejét is liszttel, majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel és hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva.
5. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 230 fokra ( volt amikor 250 fokon is sütöttem,de a 220- 230 fok is elegendő, én légkeveréses fokozaton sütöm). Egy jénai tálat beteszünk a sütőbe melegedni.

6. Kivágunk egy sütőpapírt , belisztezzük ,erre rátesszük a kenyér tésztát, késsel három párhuzamos csíkot metszünk a tésztába.

7. Amikor letelt a fél óra a kenyeret óvatosan rátesszük a lisztezett sütőpapírra, mert az edény forró, belepottyantjuk ( ha a vágás nem látszódna kellőképpen,akkor a késsel egy kicsit még meghúzzuk a vonal mentén).

8. Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 65 percre. Ha nem elég piros a teteje 65 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk
vissza .

9. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni. Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük. Konyharuhával letakarjuk.

Tönkölybúzalisztes kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar CIPÓ
CIPÓ

Az élesztőt és a sót feloldom a meleg vízben, hozzáadom a joghurtot, a zöldfűszereket, az olajat és a liszteket, majd kézzel addig dagasztom a tésztát, amíg cipóvá áll össze és a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fokhagymás pizzakenyér (péklángos)
Fokhagymás pizzakenyér (péklángos)

A tésztából 6 darab ovális lángosszerű lepényt csinálok, majd olajozott tepsibe teszem. A fokhagymát összezúzom és elkeverem az olajjal. A lángosokra 3-4 átlós 1-2 mm mély vágást e...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Zsemle
Zsemle

1. A hozzávalókat felsorolás szerint tettem a kenyérsütő gépbe (élesztőt a liszt közepébe kell tenni, aztán betemetni), majd elindítottam a dagasztóprogramot (nálam 2 óra 20 perc),...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk