2,5 dl tej
2 dk friss élesztő (szárazból 1 evőkanál)
3 tojás
4 evőkanál cukor
250 g RAMA margarin vagy vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hőmérsékletűre visszahűtve
450 g liszt (ez kb. 4,5 csészényi)
só
Először is felfuttattam az élesztőt- 1 pohár meleg tejbe belemostam az élesztőt, hozzákevertem 1 kanál cukrot és 2 kanál lisztet. Meleg helyen, letakarva 25 percig kelesztettem.
Beleöntöttem egy nagy dagasztó tálba és a következő sorrendben adtam hozzá a hozzávalókat: 3 villával felvert tojás, 3 kanál cukor, 0,5 teáskanál só, csészénként mérve a liszt, mindegyik csésze után alaposan összekeverjük. Utoljára került bele a puha vaj (margarin) és az utolsó adag liszt, amit beleszitáltam. Meleg helyen, letakarva két órát kelt.4 részre osztottam a megkelt tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és lekentem a lágy vajjal (a vajat nem szabad megolvasztani), meghintettem a cukorral. Az egyiket mazsolával szórtam, a másodikat, dióval, a harmadikat fahéjjal, a negyediket baracklekvárral kentem le.A hosszabb oldalától feltekertem a tésztát a töltelékkel, kettő és félujjnyi szeletekre vágtam. Az alját összecsíptem, és ez a része került alulra fordítva, ettől fent olyan lett, mint egy rózsa. Vékonyan kizsírozott, sütőpapírral bélelt tepsire raktam, egy órányit újrakelesztettem. A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. 10-15 perc alatt készre sütöttem a csigákat, rögtön leemeltem a sütőlapról.
A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot és az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat. Hozzáöntjük a tejet, és addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Langyos...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt a cukorral. Edénybe szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a fölfuttatott élesztőt, sózzuk, és addig gyúrjuk, amíg el nem válik az edény falá...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: KözepesDuplájára kelesztem, gyuródeszkára borítom, elnyújtom, felét hájjal, a másik felét töpörtővel kentem meg. Késsel elvágtam és háromszor hajtogattam. Nem kentem bőven hájjal és töpör...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt a langyos tejbe belemorzsoljuk és megszórjuk cukorral. Félretesszük, hagyjuk felfutni. 2. A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró vaj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű