menu

Családireceptkönyv.hu

Házi sajt, ahogyan én készítem


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Házi sajt, ahogyan én készítem, lassan egy évtizede
Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), 20 dkg. vajat,
Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, önts hozzá a tejet, enyhén sózd meg, löttyints hozzá 1 evőkanál 10 %-os ecetet, és hevíts forrpontig. Lassan kevergetjük hogy a túró összeálljon, a belőle kiváló savótól a tej színe megváltozik, "elkékül". Ekkor elzárjuk alatta a gázt, langyosra hűtjük, ezt követően ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni. A tejes savó nagyon egészséges, melegen, hidegen fogyasztható.
Egy jó nagy lábasba felmelegítjük a vajat, és a leszűrt elősajtot beletesszük, állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg egyneművé nem válik. Ha nem elég sós, még ízesíthetjük.
Eközben előkészítjük a tálakat, ahány ízesítésre gondolunk…
Mielőtt a tüzet eloltjuk, 1 egész tojást jól felverve belekeverünk, majd fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát szintén elkeverünk benne, és azonnal tálakba, formákba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhetnek az ízesítések…
Gyorsan tálakba merjük.
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik, kiborítjuk a tálakból és hűtőbe (télen kamrába) hagyjuk érlelődni. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja smile hangulatjel
Nálunk napok alatt elszokott fogyni, így az érlelés utáni állagáról nem tudok beszámolni...
Jó étvágyat kívánok.
Megjegyzés: házi túróból ne próbálkozzatok, mert hiányzik belőle az az oltóenzim, amit nagyüzemi gyártásnál alkalmaznak, és ez szükséges a sajt készítéshez. Hamarosan felteszem a házi-tejest amihez rendeltem tejoltót.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Spenótos-tejszínes pite (quiche)
Spenótos-tejszínes pite (quiche)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a piteforma, villával megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük. A hagymát feldarabol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Gelu Dóra
Töltött kaliforniai paprika
Töltött kaliforniai paprika

Dinszteljük meg a lilahagymát,majd keverjük össze a tonhalkonzervvel és a cottage sajttal.Ezt töltsük bele a paprikába és a tetejére tegyünk egy-egy szelet mozzarella sajtot is.170...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Palacsinta-töltelékek
Palacsinta-töltelékek

DIÓS 15 dkg dióbélhez veszünk 1,5 dl tejet, 7 dkg cukrot, 1 citromot, 0,3 dl rumot, valamint 1 evőkanálnyi mazsolát és egy kis vaníliáscukrot. A mazsolát megmossuk, leszűrjük. A ci...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Kőrözött
Kőrözött

A hozzávalókat összedolgozzuk.

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk