Házi sajt, ahogyan én készítem, lassan egy évtizede
Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), 20 dkg. vajat,
Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, önts hozzá a tejet, enyhén sózd meg, löttyints hozzá 1 evőkanál 10 %-os ecetet, és hevíts forrpontig. Lassan kevergetjük hogy a túró összeálljon, a belőle kiváló savótól a tej színe megváltozik, "elkékül". Ekkor elzárjuk alatta a gázt, langyosra hűtjük, ezt követően ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni. A tejes savó nagyon egészséges, melegen, hidegen fogyasztható.
Egy jó nagy lábasba felmelegítjük a vajat, és a leszűrt elősajtot beletesszük, állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg egyneművé nem válik. Ha nem elég sós, még ízesíthetjük.
Eközben előkészítjük a tálakat, ahány ízesítésre gondolunk…
Mielőtt a tüzet eloltjuk, 1 egész tojást jól felverve belekeverünk, majd fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát szintén elkeverünk benne, és azonnal tálakba, formákba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhetnek az ízesítések…
Gyorsan tálakba merjük.
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik, kiborítjuk a tálakból és hűtőbe (télen kamrába) hagyjuk érlelődni. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja smile hangulatjel
Nálunk napok alatt elszokott fogyni, így az érlelés utáni állagáról nem tudok beszámolni...
Jó étvágyat kívánok.
Megjegyzés: házi túróból ne próbálkozzatok, mert hiányzik belőle az az oltóenzim, amit nagyüzemi gyártásnál alkalmaznak, és ez szükséges a sajt készítéshez. Hamarosan felteszem a házi-tejest amihez rendeltem tejoltót.
tejszín program a poharak aljára cukormentes lekvár
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűmajd a krémbe kevered a diót és a pudingot a margarinnal sokkal könnyebb a krém mint a sima vajas krém.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKét változat Az alap mindkét esetben ugyanaz: A hozzávalókat nyersen darabokra vágjuk, és robotgépben apróra daráljuk. 1. Fagyasztós változat: Egy nagyobb lábasban 1,5 decilit...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz