- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál zsír
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
Elkészítés:
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.
A kefirt keverjük össze a szódabikarbónával, adjuk hozzá a tojást és a növényi olajat. A lisztet állandó keverés mellett apránként adjuk hozzá a masszához. Addig gyúrjuk, míg egy...
Elkészítési idő:A lekvár és a porcukor kivételével a hozzávalókat összegyúrjuk. Három cipót formálunk és hidegre tesszük 1-2 órára. (Én reggel szoktam összegyúrni és délben sütöm). A sütőt beka...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összekeverjük majd meleg helyen 50 percet kelesztjük.Ezután szilikonos formába tesszük és további 30 percet kelesztjük .A tetejét megkenjük tojásfehérjével és megs...
Elkészítési idő: