60 dkg sima liszt
1 cs. instant élesztő
4-5 dl víz vagy savó (én savót használtam)
egy teáskanál cukor
2 teáskanál só
4 evőkanál olívaolaj
Töltelék hozzávalók:
1-2 evőkanál olívaolaj
30-40 dkg sajt vegyesen mozzarella, és más valamilyen karakteresebb sajt.
30 dkg sonka, vagy füstölt főtt tarja,
fokhagyma
oregánó
bazsalikom
2-3 dkg parmezán sajt
1 tojás
Kenjük át olajjal, és tegyük rá a tölteléket.
Az élesztőt kb 1 dl langyos savóban vagy vízben, amihez egy teáskanál cukrot adtunk feloldjuk, és hagyjuk felfutni.
A lisztet átszitáljuk egy tálba, én ilyenkor a sót is hozzá szoktam keverni, bár sokan mondják, hogy az élesztőt visszafogja, és csak később kellene hozzátenni, de leginkább elfelejtem olyankor, és azért teszem már az elején hozzá, nem szokott semmi gond lenni a tésztámmal. Majd egy lyukat készítünk a közepébe. Ide öntjük a felhabosodott élesztőt, és az olajat, azután annyi savót vagy vizet adunk hozzá, hogy rugalmas, mégis formáját tartó tésztát kapjunk. Dagasszuk 15-20 percig, majd lefedve kelesszük a duplájára.
Ekkor alaposan gyúrjuk át, és további egy órát pihentessük.
Ekkorra ismét a duplájára kel, vágjuk ketté, és nyújtsuk mind a kettőt téglalap alakúra.A tészta kb. fél cm vastagságú legyen.
A sajt kerül alulra, majd a sonka, és ismét sajt, amit megszórunk bazsalikommal, oregánóval, és a nagyon apróra reszelt fokhagymával.
A tésztát igyekezzünk szorosan feltekerni, majd kenjük meg felvert tojással, hintsük meg oregánóval, bazsalikommal, és reszelt parmezánnal.
25-30 perc alatt süssük arany barnára.
Sütés után legalább 5 percig hagyjuk hűlni, majd szeleteljük fel.
Paradicsommártással tálaljuk.
A száraz és folyékony hozzávalókat külön edényben keverjük össze, majd dolgozzuk össze őket. 5 perc pihentetés után, a tésztából nedves kézzel formázzunk kenyeret, majd tegyük sütő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőrebocsátom, hogy ez a recept nem könnyű, és legalább egy napot vesz igénybe, úgyhogy akinek ma kell, kezdje el tegnap. Kezdőknek csak erős idegzet mellett ajánlom, nagyon el tud...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt futtasd fel a cukros tejben. Keverd bele a lisztbe az olajat, készíts mélyedést a közepébe. Ebbe tedd bele a joghurtot és a 2 tojást. Gyúrd össze az egészet. Nem szüksé...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűAz 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a fol...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz