A kicsi formához elég---17cm.
2 egész tojás szétválasztva
17 - 20 dkg finomliszt (ez a –tó-ig egy kicsit a lágyságán változtat)
10 dkg szoba hőmérsékletű vaj
1,5 dl langyos tej
10 – 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
1 csomag vaniliás cukor
reszelt citromhéj
fél marék mazsola
½ csomag sütőpor (6 gramm)
csipetnyi só
1 evőkanál átszitált holland kakaópor
Első lépésként alaposan kivajaztam, majd rétesliszttel megszórtam a kuglóf formát és előmelegítettem a sütőt 200ºC-ra alsó-felső állásban.
A vajat a porcukorral jó habosra kevertem, majd hozzákevertem a citromhéjat és a vaniliás cukrot is. A tojás sárgákat egyesével szintén jól beledolgoztam, végül a tejjel is elkevertem.
Ebbe ment a sütőporral elkevert liszt, végül a mazsola is.
A tojás fehérjéket a sóval kemény habbá vertem, majd óvatosan, egy fém kanállal a másik masszába forgattam.
Az 1/3 részt a kuglóf formába öntöttem, a maradékhoz pedig hozzászitáltam a kakaóport és óvatosan összekevertem.
Ezt a kakaós masszát a másik tetejére kanalaztam és egy kés nyelével kicsit beleforgattam a világos masszába. Ez most ilyen minta lett, de szerencsére sosem lesz kétszer egyforma a mintázat
Betettem a 200ºC fokra 10 percre, majd visszavettem a hőfokot 180ºC –ra és további 30 percig sütöttem. Tűpróbával kell ellenőrizni, mert ha hígabb a tészta, akkor több idő kellhet neki.
A hozzávalókat összekeverjük és evőkanállal a forró olajba szaggatjuk. Egyszerre csak keveset tegyünk bele, mert sülés közben megnőnek a fánkok. Pofon egyszerű!
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűÖsszevegyítjük a mandulát, rizsdarát, édesítőket, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, pici sót. A tejben megfőzzük kevergetve, kb. 8-10 perc alatt és hagyjuk langyosra hűl...
Elkészítési idő: 20+25 perc Nehézség: NehézA 30 dkg cukrot meg kell karamellizálni, majd amikor felolvadt, akkor szinte cseppenként hozzáadni a 2,5 dl tejet. Aztán félretesszük és hűlni hagyjuk. A lisztet összekeverjük a sz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű