Hozzávalók a brownie piskótához (22 cm- es formához)
310 g tojás (kb. 6 db)
460 g cukor
190 g étcsoki
380 g vaj
270 g liszt
8 g sütőpor
130 g darált dióbél
Hozzávalók a meggy réteghez
1 üveg meggybefőtt (350 g meggy + 1 dl meggylé)
2 tk. zselatin
2 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a csokikrémhez
200 g tejcsokoládé
200 ml habtejszín
250 g mascarpone
20 g cukrozatlan kakaópor
20 g porcukor
Hozzávalók a tejszínhabhoz
250 ml habtejszín (min 30%-os)
50 g porcukor
1 csomag habfixáló
Hozzávalók a díszítéshez
80 g étcsokoládé
30 g margarin
pár szem meggy
reszelt csokoládé
Elkészítés
1. A sütés előtti este érdemes összeállítani a csokikrémet. A csokoládét egy edényben feldaraboljuk apró kockákra, a tejszínt felforraljuk, majd ráöntjük a csoki darabokra. Kézi vagy elektromos habverővel simára keverjük. Megvárjuk míg szoba hőmérsékletűre hűl, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap reggel hozzáadjuk a mascarponet és kézi vagy elektromos habverővel simára keverjük, majd hozzászitáljuk a kakaóport és a porcukrot is és ezekkel is elkeverjük. (Ha nem lenne elég sűrű a krémünk, még egy kicsi extra kakaóport is szitáljunk hozzá.)
2. A piskóta elkészítésével folytatjuk a tortánkat. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tojásokat a cukorral keményre és habosra verjük, közben egy edényben, vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét és a margarint. A kemény habbá vert tojásokhoz hozzáöntjük a felolvadt csokoládét és margarint, majd hozzákeverjük a lisztet, sütőport és a darált diót is. A piskóta masszánkat négy darab 22 cm-es (sütőpapírral kibélelt) kapcsos tortaformába töltjük és 160 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük őket. Tűpróbával ellenőrizzük! (Ha csak egy tortaformád van, akkor is négy adagban süsd meg őket, mert ha túl sok masszát teszel a formába, akkor a közepe könnyen felpúposodik, esetleg nyers marad.) Kihűtjük a piskótákat.
3. A meggyréteghez 350 g (magozott) meggyet egy lábasba teszünk és hozzáadunk két csomag vaníliás cukrot. 1 dl meggylevet elkeverünk egy pohárban két teáskanál zselatinnal, majd a lábasban lévő meggyhez öntjük és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Hűlés közben össze fog sűrűsödni.
4. A tejszínhabhoz a habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
5. A díszítéshez a csokoládét és a margarint vízgőz fölött felolvasztjuk. Az olvasztott csoki felét egy vékony lyukú csokoládé kinyomóba töltjük és ennek a segítségével egy sütőpapírra csokoládé fákat rajzolunk. 1 órára hűtőbe tesszük és megdermesztjük. Miután megkeményedtek könnyen le tudjuk majd venni őket a sütőpapírról.
6. Végül összeállítjuk a tortánkat. A csokoládé krémet habkinyomóba töltjük. A brownie piskótánkra a képen látható módon rajzolunk egy kört a csokikrémmel, körülötte körben a piskóta szélére is nyomunk belőle. A kör közepét megtöltjük a meggyes krémmel, majd erre halmozzuk a tejszínhabot is. Erre jön a második réteg piskóta, még egy réteg krém+meggy+tejszínhab… harmadik piskóta… még egy réteg krém+meggy+tejszínhab és erre rátesszük az utolsó réteg piskótánkat. Vékonyan megkenjük a maradék csokikémmel és tejszínhabbal. Rákanalazzuk a közepére a maradék olvasztott csokoládét és erre állítjuk rá a már megdermedt csokoládé fákat. Pár szem meggyel és egy kis reszelt csokoládéval megbolondítjuk és kész is a remekmű!
A sárgabarackkrémhez verjük keményre a tejszínt a porcukorral, és dolgozzuk bele a sárgabaracklekvárt.
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA csokoládékrémhez a csokoládét a tejszínbe tördeljük, és lassú tűzön felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, kihűtjük, majd legalább egy órára a hűtőszekrénybe tesszü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat ezt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Gyorsan összegyúrni, majd mehet alufóliába és a hűtőbe, legalább fél...
Elkészítési idő: 1óra 20perc Nehézség: KözepesAz alapanyagokat a leírt hozzávalók sorrendjében összekeverjük. Olajozott, lisztezett tortaformában tűpróbáig sütjük. Deszkára borítjuk, és még melegen megkenjük a tetejét a ru...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű