Hozzávalók a diós-kakaós tortalaphoz:
- 6 tojásfehérje
- 6 + 6 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók a sima piskótához:
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
- 4 dkg liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 15 dkg fehér csoki
- 5 dl habtejszín
- 20 dkg + 2-3 evőkanál kristálycukor
- 2 + 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 csomag karamell ízű pudingpor
+ a torta tetejére: 5 dkg étcsoki
diós-kakaós tortalaphoz: A tojásfehérjét 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a diót, lisztet, vaníliás cukrot, kakaóport és sütőport. Jól kikeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot. Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk-lisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. Belesimítjuk a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt, tűpróbáig sütjük. Kihűtjük és kettévágjuk.
sima piskótához: A tojásokat kettéválasztjuk. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, egyenként hozzádolgozzuk a tojássárgáját is. Végül beleszitáljuk és lazán beleforgatjuk a lisztet. Ugyanúgy sütjük meg mint a diós lapot, de ezt a réteget nem vágjuk ketté, egyben hagyjuk.
a krémhez: A tejszínt egy lábasban felmelegítjük, beletördeljük a fehér csokoládét és elkeverjük benne, amíg teljesen felolvad. Ezután lehűtjük, hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára.
Egy mélyebb edényben megpirítjuk, majd felolvasztjuk a 20 dkg cukrot. Óvatosan felöntjük a 2 dl tejjel, közben állandóan kavargatjuk. Vigyázzunk, mert hirtelen elkezd habzani. A habzás hamarosan alábbhagy. Főzzük addig amíg besűrűsödik, végül keverjük el benne a vajat. Hűtsük ki. A pudingport a 3 dl tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral főzzük sűrűre. Hűtsük ki ezt is, időnként kavargassuk meg. A fehér csokis tejszínt verjük kemény habbá. A pudingot és a karamellkrémet robotgéppel keverjük össze, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínes habot is. Egy tányérra tegyük rá az egyik diós lapot, simítsunk rá a krémből, majd jöhet a sima piskóta, ismét krém, végül a másik diós tortalap és zárjuk le az egészet a maradék krémmel. Ha jut még belőle, a torta oldalát is bevonhatjuk vele. Gőz felett olvasszuk meg az étcsokit és egy kanál segítségével csorgassuk rá a torta tetejére, különféle vonalkákat húzva rá. Néhány órára tegyük hűtőbe fogyasztás előtt, így lesz igazán szépen szeletelhető.
Nagyi 78 szülinapjára készült, mert szereti a karamellt :)
A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk,sütőpapírral kibéleljük. A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, de ez megoldható egy fagyasztózacskó és egy nyújtófa segítségéve...
Elkészítési idő: 80 perc Nehézség: KönnyűA kukoricadarát tapadásmentes edényben a vajon kissé megpirítjuk, így intenzívebb ízt kapunk, majd felöntjük a tejjel. Hozzáadjuk a cukor felét, a vaníliakivonatot, a citrom héjá...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűÍgy készítsd: Válaszd szét a tojásokat. A fehérjét verd kemény habbá, majd lassan adagold hozzá a cukor kb. 2/3-át. A tojások sárgáját keverd ki a cukor maradékával és a sütőporr...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgájába belekeverjük a 6 kanál cukrot és a sütőport. A fehérjét kemény habbá verjük. Belecsorgatjuk a sárgáját a fehérjébe és óvatosan összekeverj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű