Édesanyámnak február 14-én volt a szülinapja,erre az alkalomra készítettem neki ezt a tejszínes-epres tortát."Különlegessége",hogy csak kerek formám(16 cm) volt és abból készítettem a szív formát.Egy tortás csoportban kaptam hozzá segítséget,felrakom ide is,hátha valakinek hasznára válik.
Tejszínes-epres torta
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás,6 ek cukor,6 ek liszt,fél csomag sütőpor,2-3 ek olaj,csipet só
Elkészítés: 6 tojásból piskótát készítek a következő módon: 6 tojás fehérjét csipet sóval habosra verek, majd egyenként adok hozzá 6 ek cukrot és tejföl sűrűségig verem. Hozzáadom a 6 tojás sárgáját és 2-3 ek olajat. 6ek lisztet elkeverek fél csomag sütőporral és beleszitálom a tojásos masszába. Fakanállal óvatosan elkeverem és 16 cm es tortaformába öntöm, aminek az aljába szilikonos sütőpapírt teszek. Mikor belerakom a piskóta tésztáját, közepétől kifelé húzom a tésztát egy szilikon lapát segítségével, hogy sütés közben ne púposodjon fel a közepe.180 fokos előmelegített sütőben sütöm kb 30-40 percig. Tűpróbával ellenőrzöm.
Mikor megsült, kiveszem és rögtön megfordítom,hogy a teteje legyen az alja,így hagyom kihűlni.3 felé vágom és megtöltöm a következő krémmel.
Epres tejszínes krém:
Epres tejszínes krém:
Hozzávalók: 1 csomag eper ízű puding,3 dl tej,3-4 ek cukor,1 csomag Dr Oetker habpor+1.5 dl tej hozzá vagy 2 dl Meggle cukrászhab
Elkészítés:1 csomag eper ízű pudingport megfőztem 3 ek cukorral ( ízlés szerint) 3 dl tejben és vízfürdőben gyakori kavargatás mellett lehűtöttem,így nem lesz csomós. Mivel nem volt tejszínhabom ( normális esetben Meggle cukrászhabot használok),így 1 csomag Oetker habport elkészítettem a csomagoláson leírtak szerint. Végül a kettőt kézimixerrel kikevertem. A fagyóban volt kb 15 dkg fagyasztott eper,amit kevés vízben megfőztem 3-4 ek cukor hozzáadásával, lehűtöttem, pürésítettem. Abból is tettem kb 3-4 evőkanállal a pudingos-tejszínes keverékbe. Hogy ne legyen folyós a krém 1.5 kanál zselatint feloldottam 1 dl langyos vízben és még azt is belecsorgattam óvatosan,közben a mixerrel kevertem,így nem lesz darabos. Így egy jó kis masszív krémet kaptam. Természetesen ki lehet hagyni belőle az eperpürét,magában is finom tejszín és az eperpuding.
Betöltöttem a tortát és piros ételfestékkel halvány rózsaszínre színezett tejszínhabbal díszítettem. Ehető gyöngyöket és csoki szíveket raktam rá.
A hozzávalók mennyiségét aszerint variáld, hány személyre készíted az ételt. Vágd szeletekre a kenyeret, majd szedd ki úgy a belsejét, hogy a kenyér héja egyben maradjon. Kevés ola...
Elkészítési idő: 5perc Nehézség: KönnyűElkészítés: Lisztben a cukrot és a sót elkeverni. Ezutan hozzáadjuk a zsirt, elmorzsoljuk benne.Tejet meglangyosítani és az élesztőt belemorzsolni. Liszt közepébe mélyedés bele a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kefírt a tojással, az olajjal, a sóval, a vaníliás cukorral és a sima cukorral kikeverjük, majd folyamatosan hozzáöntjük a lisztet és elkeverjük a tésztát. Ezután pihentetjük 10...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókat jól összegyúrjuk, folyamatosan lisztezzük menet közben, mert ragad. Ezután 4 részre osztjuk és laponként tepsi hátán vagy sima sütőlapon (előtte lekenjük vajjal...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű