kis 25 cm fehér porcelán + 2 szuflés edény + 2 csak krém
sztem csak tortának elég 5 tojás
Tészta:
175 g hűtött vaj
25 dkg hűtött liszt (felhasználás előtt betesszük a hűtőbe)
1 egész tojás
20 g kristálycukor
2 ek. víz
Csipet só
Krém:
6 db tojás
240 g cukor
2,5 dl átszűrt citromlé (5 nagy)
1 dl habtejszín
1dl tejszín
2 tk. reszelt citromhéj
1 csipet só
Hideg kézzel elkezdjük morzsolni a vajat a liszttel. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót és a felvert tojást. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon ki. Ha mégis ellágyulna tegyük vissza a hűtőbe majd utána gyúrjuk tovább. Amokir szép egynemű, formáljunk belőle cipót és alufóéiába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára. Liaztezett deszkán kinyújtjuk és a formába dolgozzuk. 165°C-on légkeverésesen 15 perc alatt elősütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém:
Kristály cukrot több részletben jól keverjük ki a citromhéjjal, hogy olajosan csillogjon, egyesével keverjük bele a tojásokat, majd a citromlevét és a tejszínt. Öntsük a pitére és 170°C-on kb 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
3 tojásból meringuée-ot készítünk és gázpisztollyal kicsit rápirítjuk.
Az élesztőt felfuttatom a tejbe és össze állítom nyújtom kiszaggatom és 180 fokon megsütöm
Elkészítési idő: 1 óraTojás fehérjét külön felvertem, a többi alapanyagot összekevertem és óvatosan hozzáforgattam a tojásfehérjét is. 150 fokos sütőben sütöttem kb 25-30 percet. Mindkettőt félbe vágta...
Elkészítési idő: