1,5 kg káposzta
1,5 kg uborka
1,5 kg paprika
0,5 kg sárgarépa
(az arany változhat, 5 kg vegyes vágott zöldségféle legyen)
7 dkg (nem jódozott! só
16 dkg cukor
2 dl 10 %°os ecet (v. 1,5 dl 15 %°is biológiai erjedztésű)
1/2 mk szmes bors
1/2 mk koriander mag
1/2 mk mustármag
egy csipet borkén
egy csipet nátrium benzoat
A zöldségeket leszeleteljük. Ráöntjük a sót, a cukrot és az ecetet. Alaposan ősszekeverjük és 24 órát állni hagyjuk. Közben 1-2 óránként átkeverjük.
24 óra elteltével jó szorosan steril üvegekbe nyomkodjuk, ramerjük a közben keletkezett levét. (Ha nem elég, a csemege ubi levével szoktam kiegészíteni). A magokat a tetejére szórjuk, rátesszük a borként. Celofánnal (folpackkal) lefedjük, erre megy a nátrium benzoat, még egy réteg celofan,ajd jó szorosan a tető)
A borkén azért kell, hogy a zöldségek ne barnuljanak be és ropogósak maradjanak.
Először az uborkákat folyó víz alatt alaposan mossuk át. Vágjuk le az uborkák végeit. Az majd az egyik végüket egymásra merőlegesen vágjuk be. Az üveg aljába tegyük bele a kapor...
Elkészítési idő: 20 percKét féle receptem is van 3. kg zöldség /általában 1kg zöldség 2kg répa,de most csak répát tettem el 0,4 kg só 1 napig áll és mehet az üvegbe. Vagy 0,25 dkg cukor,40 dkg só 1 l víz...
Elkészítési idő:Az uborkát alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, (érdemes megnyalni, nehogy keserű legyen...rossz meglepetés lenne :( ) a hagymát megtisztítjuk. Reszelőn vagy konyhai robot...
Elkészítési idő: