egy egész csirke (kb. 1,5 kg-os)
1 kg burgonya
5 kis fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
4 nagy paradicsom
1 zöld kaliforniai paprika
bazsalikom
só
rozmaring
pirospaprika
egy citrom leve
kevés olaj
2-2,5 dl víz
A páchoz:
1,5 dl napraforgó olaj
1,5 dl olívaolaj
1,5 tk só
1,5 kk bors
1 tk pirospaprika
1 tk oregánó
1 tk rozmaring
A páchoz valókat összekeverjük.
A csirkét feldaraboljuk (a szárnyakat levágjuk, a mellét négy részre vágjuk, a combokat és a hátát kettévágjuk) 12 részre, és alaposan bedörzsöljük a páccal, majd kb. 1 órát állni hagyjuk.
A burgonyát és a hagymákat megpucoljuk, majd nagyobb cikkekre vágjuk. A hagymákat elég negyedelni és kb. ekkorákra vágjuk a burgonyát is. A paprikát kb. 8 nagyobb részre osztjuk, a paradicsomokat elfelezzük.
A sütőt előmelegítjük.
Egy magas falú tepsibe egy kevés olajat öntünk, beletesszük a burgonyát, sózzuk, megszórjuk rozmaringgal, majd megforgatjuk, hogy mindenhol érje az olaj és a fűszerek.
Ezután belerakjuk a csirkét, majd elosztjuk a hagymát, fokhagymát, és paprikát a tepsiben, hogy mindenhová jusson.
Legvégül a félbevágott paradicsomokat rakjuk a tepsibe, vágott felükkel felfelé és megszórjuk egy kis bazsalikommal. A zöldségeket kissé megsózzuk, majd az egészre rálocsoljuk a citromlevet.
Aláöntjük a vizet, és alufóliával letakarva 60-80 percig sütjük, míg a hús le nem omlik a csontról (csirkéje válogatja).
A fóliát levesszük, a húsra és a zöldségekre szaftot kanalazunk, a húsokat meghintjük egy gondolatnyi pirospaprikával, és 250 °C-on 30 percig sütjük, míg a hús és a burgonya szépen megpirul.
Sajttal, tejszínnel sütött csirkemell A csirkemellet a vastagabb résznél késsel kicsit megvágjuk, klopfolóval óvatosan megütögetjük. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe, felvert tojásba, m...
Elkészítési idő: 110 perc Nehézség: KönnyűA csirkemellet felkockázzuk, fűszerezzük, átkenjük a zúzott fokhagymával, majd egy kevés olajban megpirítjuk. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a kockára vagdosott bacont is. Közb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkedarabokat sóval és borssal, meghintjük, lisztbe forgatjuk. Olvasszunk egy evőkanál vajat egy vastag falú edényben. Amikor a vaj habosodik, adjuk hozzá a csirkedarabokat egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA csirkecombot megtisztítjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, a bőrt fellazítjuk. A vajat kikeverjük a finomra vágott rozmaringgal, sóval, borssal, 1 gerezd reszelt fokhagymával, és a cs...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű