1 kg liszt 20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna 40g
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék 27g
fél kocka rama
fél kg méz(kb fél üveg)
1 tojás
A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan
tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)
Fél kg vegyes mézbe beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint
és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a
margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy
falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert
nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar
összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele,de tényleg csak egy
keveset(1-2 cl)
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább
egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak
jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és
alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell hogy kipréseljük belőle a levegőt így
kisebb az esély hogy felpúposodik,.Én be szoktam rakni egy pillanatra a
mikróba,könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk
bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk.Kisebb figurákhoz
vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. 160-170 fokon 7-8
percig sütjük,a nagyobbakat 10-12 percig,de ez sütőfüggő,figyelni kell
és amikor szép aranybarna akkor kész.Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem
van.
A mázhoz vagy ragasztáshoz 1 tojásfehérjét jól elkeverünk kb.20-25 dkg
porcukorral ,lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként
adagolva a cukrot egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével ettől
fényesebb lesz.Ragasztáshoz több cukor is mehet bele.
Ha azt szeretnéd hogy fényes legyen a mézeskalács akkor sütés előtt
nagyon vékonyan kend be felvert tojással.
Odatesszük főni a fejtett meggyet,5-6 ek cukorral. kb 1 óra főlés kell neki. Vízbe lisztet keverek ki, majd belekeverem.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sárgabarackot meghámozzuk, kimagozzuk, majd beletesszük egy fazékba és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, citrom levét, héját. Ha felforrt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű9 tojást megfőzünk, megtisztítjuk és felkockázzuk. Az őzgerincformát sonkaszeletekkel kibéleljük. Felaprítjuk a párizsit, uborkát, hagymákat. A maradék 1 tojást kikeverjük az ol...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű