menu

Családireceptkönyv.hu

Mézes kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt 20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna 40g
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék 27g
fél kocka rama
fél kg méz(kb fél üveg)
1 tojás

Elkészítés:


A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan
tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)
Fél kg vegyes mézbe beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint
és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a
margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy
falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert
nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar
összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele,de tényleg csak egy
keveset(1-2 cl)
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább
egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak
jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és
alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell hogy kipréseljük belőle a levegőt így
kisebb az esély hogy felpúposodik,.Én be szoktam rakni egy pillanatra a
mikróba,könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk
bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk.Kisebb figurákhoz
vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. 160-170 fokon 7-8
percig sütjük,a nagyobbakat 10-12 percig,de ez sütőfüggő,figyelni kell
és amikor szép aranybarna akkor kész.Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem
van.
A mázhoz vagy ragasztáshoz 1 tojásfehérjét jól elkeverünk kb.20-25 dkg
porcukorral ,lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként
adagolva a cukrot egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével ettől
fényesebb lesz.Ragasztáshoz több cukor is mehet bele.
Ha azt szeretnéd hogy fényes legyen a mézeskalács akkor sütés előtt
nagyon vékonyan kend be felvert tojással.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Hideg málnaleves
Hideg málnaleves

A málnát turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük, majd átszűrjük. Ízlés szerint porcukorral és őrölt fahéjjal ízesítjük, összekeverjük a tejszínnel és annyi vízzel, hogy krémes le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Roberta
Babapiskóta
Babapiskóta

Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Ha már kezd kemény hab lenni, akkor hozzáadunk cukorból 4 dkg-ot és tovább verjük, amíg szép fényes lesz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hédi kedvence
Hédi kedvence

Elkészítése: Mézes lapok elkészítése: A lapok hozzávalóit összegyúrjuk,két részre osztjuk és vajjal kent tepsi hátán két lapot sütünk egyenként. A tésztát megszurkáljuk, hogy n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Roberta
Erdélyi rakott káposzta
Erdélyi rakott káposzta

Ha a káposztánk túlságosan savanyú, akkor kimossuk, ezzel kezdünk, ha nem akkor bő vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük. A rizst egy bögrével kimérj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk