(8 db palacsintához)
A palacsintatésztához:
1 db tojás
15 dkg finomliszt
3 dl tej
1 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
csipetnyi só
A töltelékhez:
1 csipet finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 db kis tejföl
só
őrölt feketebors
pirospaprika ízlés szerint
50 dkg darált sertéshús
A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a palacsintatésztát, majd picit kiolajozott palacsintasütőben kisütjük sorban a sós palacsintákat. Kicsit lehet vastagabb is a palacsinta. Melegen tartjuk őket.
Klasszikusan csirkepörköltből (eredetileg borjúból) készül ez az étel, amit az elkészülte után kicsontoznak, apróra feldarabolnak, majd tejföllel behabarnak. Én egy darált húsos változatot mutatok be.
Pörköltet készítünk a darált húsból. A felhevített olajon a megtisztított, felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva borsozzuk, pirospaprikával meghintjük (így biztos nem lesz keserű), elkeverjük. Visszatéve a tűzre, hozzáadjuk az átmosott darált húst, és megsózzuk. Kicsit főzzük így, majd vizet adunk hozzá, annyit, hogy ellepje. A húst puhára főzzük, majd egy tejföllel behabarjuk (ha kicsit híg, akkor kevés liszttel elkevert tejföllel).
Ha kész a pörkölt, akkor a húst szűrőlapáttal kiszedjük, megtöltjük vele egyenként a palacsintákat. Majd következik a tekerése. A palacsinták két oldalát behajtjuk, és utána tekerjük fel a másik oldalról. Tűzálló tálba sorakoztatjuk a palacsintákat, majd a mártással meglocsolva 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk (kb.10 percig).
A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy hungarikum. Magát a receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsintatésztában, paprikás mártással. De már az 1930-as években fellelhető egyes szakácskönyvekben egy borjúpaprikással készült palacsinta, amit tejföllel meglocsoltak, és sütőben összemelegítettek.
1. A tojást, a kétféle szóját és a citromlevet pohárban összekeverjük. 2. Az olajat a wokban közepes tűzön felmelegítjük, a kis darabokra vágott csirkét adagonként fehéredésig 4...
Elkészítési idő:1. A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, és az olajon fehéredésig pirítjuk. 2. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kevéske vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. 3. A nokedli...
Elkészítési idő:Az egész, megtisztított csirke bőrét dörzsöld be 1 evőkanál kókuszzsírban elkevert sóval, őrölt borssal. Légkeveréses, 135 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át süsd a csirk...
Elkészítési idő:A liba szárnytövet megmossuk és besózzuk. A tepsit kikenjük olajjal vagy vajjal vagy zsírral és erre tesszük a húst és adunk hozzá 2 dl vizet és lefedve fóliával közepes lángon...
Elkészítési idő: 2 óra