(8 db palacsintához)
A palacsintatésztához:
1 db tojás
15 dkg finomliszt
3 dl tej
1 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
csipetnyi só
A töltelékhez:
1 csipet finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 db kis tejföl
só
őrölt feketebors
pirospaprika ízlés szerint
50 dkg darált sertéshús
A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a palacsintatésztát, majd picit kiolajozott palacsintasütőben kisütjük sorban a sós palacsintákat. Kicsit lehet vastagabb is a palacsinta. Melegen tartjuk őket.
Klasszikusan csirkepörköltből (eredetileg borjúból) készül ez az étel, amit az elkészülte után kicsontoznak, apróra feldarabolnak, majd tejföllel behabarnak. Én egy darált húsos változatot mutatok be.
Pörköltet készítünk a darált húsból. A felhevített olajon a megtisztított, felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva borsozzuk, pirospaprikával meghintjük (így biztos nem lesz keserű), elkeverjük. Visszatéve a tűzre, hozzáadjuk az átmosott darált húst, és megsózzuk. Kicsit főzzük így, majd vizet adunk hozzá, annyit, hogy ellepje. A húst puhára főzzük, majd egy tejföllel behabarjuk (ha kicsit híg, akkor kevés liszttel elkevert tejföllel).
Ha kész a pörkölt, akkor a húst szűrőlapáttal kiszedjük, megtöltjük vele egyenként a palacsintákat. Majd következik a tekerése. A palacsinták két oldalát behajtjuk, és utána tekerjük fel a másik oldalról. Tűzálló tálba sorakoztatjuk a palacsintákat, majd a mártással meglocsolva 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk (kb.10 percig).
A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy hungarikum. Magát a receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsintatésztában, paprikás mártással. De már az 1930-as években fellelhető egyes szakácskönyvekben egy borjúpaprikással készült palacsinta, amit tejföllel meglocsoltak, és sütőben összemelegítettek.
A húst megmossuk, felkockázzuk. Ezután megpirítjuk a felforrósított olajon. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, a borsót, a leszűrt és lecsepegtetett kukoricát, valamint a felap...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A combokat alaposan megmosom, papírtörlővel szárazra törlöm, tetszőleges fűszerekkel, bepácolom, legalább egy éjszakára a hűtőbe rakom, hogy az ízek összeérjenek. (Só, bors, fok...
Elkészítési idő: 50 perc+pácolás Nehézség: KözepesA húst megmossuk, majd nagy szeletekre vágjuk és egy tálba tesszük, ráöntjük a tejet, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, lefedjük és legalább 2 órán át hűtőben pihentetjük. Így...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a krumplit megpucolom, felkockázom megfőzöm. Ugyanis tovább fő a krumpli mint ahogy elkészül a resztelt máj. Az egyik hagymát apró kockára vágom,a másikat karikára vágom,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes