Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Hortobágyi húsos palacsinta


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


(8 db palacsintához)

A palacsintatésztához:

1 db tojás
15 dkg finomliszt
3 dl tej
1 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
csipetnyi só

A töltelékhez:

1 csipet finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 db kis tejföl

őrölt feketebors
pirospaprika ízlés szerint
50 dkg darált sertéshús

Elkészítés:



A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a palacsintatésztát, majd picit kiolajozott palacsintasütőben kisütjük sorban a sós palacsintákat. Kicsit lehet vastagabb is a palacsinta. Melegen tartjuk őket.
Klasszikusan csirkepörköltből (eredetileg borjúból) készül ez az étel, amit az elkészülte után kicsontoznak, apróra feldarabolnak, majd tejföllel behabarnak. Én egy darált húsos változatot mutatok be.
Pörköltet készítünk a darált húsból. A felhevített olajon a megtisztított, felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva borsozzuk, pirospaprikával meghintjük (így biztos nem lesz keserű), elkeverjük. Visszatéve a tűzre, hozzáadjuk az átmosott darált húst, és megsózzuk. Kicsit főzzük így, majd vizet adunk hozzá, annyit, hogy ellepje. A húst puhára főzzük, majd egy tejföllel behabarjuk (ha kicsit híg, akkor kevés liszttel elkevert tejföllel).
Ha kész a pörkölt, akkor a húst szűrőlapáttal kiszedjük, megtöltjük vele egyenként a palacsintákat. Majd következik a tekerése. A palacsinták két oldalát behajtjuk, és utána tekerjük fel a másik oldalról. Tűzálló tálba sorakoztatjuk a palacsintákat, majd a mártással meglocsolva 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk (kb.10 percig).

A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy hungarikum. Magát a receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsintatésztában, paprikás mártással. De már az 1930-as években fellelhető egyes szakácskönyvekben egy borjúpaprikással készült palacsinta, amit tejföllel meglocsoltak, és sütőben összemelegítettek.

Hortobágyi húsos palacsinta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Szecsuáni sült csirke
Szecsuáni sült csirke

1. A tojást, a kétféle szóját és a citromlevet pohárban összekeverjük. 2. Az olajat a wokban közepes tűzön felmelegítjük, a kis darabokra vágott csirkét adagonként fehéredésig 4...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Csirkemell - Carbonara csirkés nokedli
Csirkemell - Carbonara csirkés nokedli

1. A csirkemellet megmossuk, felkockázzuk, és az olajon fehéredésig pirítjuk. 2. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kevéske vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk. 3. A nokedli...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Grillcsirke
Grillcsirke

Az egész, megtisztított csirke bőrét dörzsöld be 1 evőkanál kókuszzsírban elkevert sóval, őrölt borssal. Légkeveréses, 135 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 órán át süsd a csirk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Sült liba szárny burgonyával sütve
Sült liba szárny burgonyával sütve

A liba szárnytövet megmossuk és besózzuk. A tepsit kikenjük olajjal vagy vajjal vagy zsírral és erre tesszük a húst és adunk hozzá 2 dl vizet és lefedve fóliával közepes lángon...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk