Családireceptkönyv.hu

Hortobágyi húsos palacsinta


Írta:

Elk. idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


(8 db palacsintához)

A palacsintatésztához:

1 db tojás
15 dkg finomliszt
3 dl tej
1 dl szódavíz (szénsavas ásványvíz)
csipetnyi só

A töltelékhez:

1 csipet finomliszt
1 fej vöröshagyma
1 db kis tejföl

őrölt feketebors
pirospaprika ízlés szerint
50 dkg darált sertéshús

Elkészítés:



A palacsinta hozzávalóiból csomómentesre kikeverjük a palacsintatésztát, majd picit kiolajozott palacsintasütőben kisütjük sorban a sós palacsintákat. Kicsit lehet vastagabb is a palacsinta. Melegen tartjuk őket.
Klasszikusan csirkepörköltből (eredetileg borjúból) készül ez az étel, amit az elkészülte után kicsontoznak, apróra feldarabolnak, majd tejföllel behabarnak. Én egy darált húsos változatot mutatok be.
Pörköltet készítünk a darált húsból. A felhevített olajon a megtisztított, felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva borsozzuk, pirospaprikával meghintjük (így biztos nem lesz keserű), elkeverjük. Visszatéve a tűzre, hozzáadjuk az átmosott darált húst, és megsózzuk. Kicsit főzzük így, majd vizet adunk hozzá, annyit, hogy ellepje. A húst puhára főzzük, majd egy tejföllel behabarjuk (ha kicsit híg, akkor kevés liszttel elkevert tejföllel).
Ha kész a pörkölt, akkor a húst szűrőlapáttal kiszedjük, megtöltjük vele egyenként a palacsintákat. Majd következik a tekerése. A palacsinták két oldalát behajtjuk, és utána tekerjük fel a másik oldalról. Tűzálló tálba sorakoztatjuk a palacsintákat, majd a mártással meglocsolva 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kicsit megpirítjuk (kb.10 percig).

A hortobágyi húsos palacsinta szintén egy hungarikum. Magát a receptet az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták: pusztai romantika palacsintatésztában, paprikás mártással. De már az 1930-as években fellelhető egyes szakácskönyvekben egy borjúpaprikással készült palacsinta, amit tejföllel meglocsoltak, és sütőben összemelegítettek.

Hortobágyi húsos palacsinta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Detty
Csirkés alagút
Csirkés alagút

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal o...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Mustáros sült csirkecomb
Mustáros sült csirkecomb

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A lisztet, paprikát, a sót és a borsot keverd össze. A húsokat forgasd bele a fűszeres keverékbe és tedd kiolajozott tepsibe. Keverd össze a mézet,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkemell csikok krémsajtos bundában
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Csirkemell csikok krémsajtos bundában

A tejszínt, a krémsajttal, a tojással és a sóval egy kézi habverő segítségével alaposan kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és csomómentesre kavarom. A csirkemellet szélesebb cs...

Elkészítési idő: 25 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos-gombás csirkemell
Sajtos-gombás csirkemell

húst megmossuk,lecsepegtetjük a vizet. A mell filéket kinyitjuk egy kicsit megütögetjük. Sózzuk, borsozzuk legalább egy órát pihentetjük. Egy evőkanál olajon megdinszteljük a h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk