A piskótához:
-12,5 dkg margarin,
-3,75 dkg porcukor,
-5 dkg tojás sárgája,
-17,5 dkg tojás fehérje,
-8,75 dkg cukor,
-11 dkg liszt,
-0,25 dkg sütőpor
-2,5 dkg keményítő,
-2,5 dkg tejpor (zsíros).
A krémhez:
-0,5 liter tej (2,8%-os),
-10 db tojássárgája (22 dkg),
-1,5 db vaníliarúd,
-10 dkg cukor,
-30 dkg vaj.
A díszítéshez:
-25 dkg tojásfehérje,
-25 dkg cukor.
2007. Ország Tortája
Hozzávalók egy 16 szeletes, 24 cm átmérőjű tortaformához:
A piskótához:
-12,5 dkg margarin,
-3,75 dkg porcukor,
-5 dkg tojás sárgája,
-17,5 dkg tojás fehérje,
-8,75 dkg cukor,
-11 dkg liszt,
-0,25 dkg sütőpor
-2,5 dkg keményítő,
-2,5 dkg tejpor (zsíros).
A margarint a porcukorral keverd habosra, majd add hozzá a tojássárgáját.A fehérjét a cukorral verd fel nem túl erős habbá, majd a kikevert margarinhozfokozatosan add hozzá. Lazán keverd el úgy, hogy a többi járulékos anyagotfokozatosan adod hozzá. Vigyázz, hogy a masszát ne keverd le. Azelőre becsomagolt karikába rakd bele a kész masszát, majd 165-170°C-ra felmelegített sütőben süsd 45-55 percig. Figyelj rá, hogy ne süsd túl, mert könnyen kiszárad. Ha kész vedd ki, majd hintsd meg kristálycukorral. Fordítsd meg, majd hagyd teljesen kihűlni.
A krémhez:
-0,5 liter tej (2,8%-os),
-10 db tojássárgája (22 dkg),
-1,5 db vaníliarúd,
-10 dkg cukor,
-30 dkg vaj.
A tej 2/3-ad részét 5 dkg vajjal és a vaníliával forrald fel, majd a tej 1/3-ad részét, ésa cukrot keverd el a tojássárgájával. Tedd vissza a tűzhelyre és melegítsd fel 85°C-osra úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted. Vigyázz, hogy ne fusson össze,mert a krém nem lesz sima. A lefőzött krémet hűtsd le és a maradék 25 dkgfelhabosított vajhoz fokozatosan add hozzá.Vigyázz, hogy a krém ne váljon szét. (Ha a főzéskor mégis összefut a tojás, akkorkézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémetkaphatunk.) Ne lepődj meg, ha lágy a krém.
A díszítéshez:
-25 dkg tojásfehérje,
-25 dkg cukor.
A fehérjét a cukorral vízgőz felett melegítsd fel 45-48 °C-osra, majd verd fel nem törőshabbá. Töltsd bele egy csillagcsöves habzsákba, majd nyomj díszítő formákat egy szilikonos papírral kibélelt tepsire. Rakd be a 210-215 °C-os sütőbe 3-5 percre. (Mindigakkorára nyomd a habot, amekkorát a tortára szeretnél rakni!)
A torta összeállítása:
A kihűlt piskótát vágd két egyenlő részre, a töltési felületet cukorszörppellocsold meg, majd forró baracklekvárral vékonyan kend meg.Visszahelyezzük a sütőformákat a tortalapra, majd a krémet kend rá úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Tedd a hűtőbe, hagyd is ott kb. 3 óra hosszára.
Afélkész tortát tejszínnel kend körbe és pörkölt, szeletelt mandulával panírozd be.Felszeletelés után minden szelet külső szélére rárakjuk a kisült habot és aközepét megszórjuk csokiforgáccsal.
A tésztához a tojást, a mézet, a kakaóport és a margarint gőz fölött elkeverjük. Amikor felolvadt belegyúrjuk a cukrot és a szódabikarbónával vegyített lisztet. Kevés tejet öntünk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A tésztalapokhoz 2,5 dl vizet 15 dkg zsírral felforralunk, majd hozzákeverünk 15 dkg lisztet, folyamatosan keverve összefőzzük. A tűzről levéve 15-20 percig állni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, majd három lapot nyújtunk, amit megkenünk a következő masszával: 4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, majd 25...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet a sütőporral elkeverjük, hozzáadjuk a zsírt, a tojássárgáját, cukrot, citromot. Összeállítjuk a tésztát. A tészta 2/3 részét egy kb 33×20 cm-es zománcos tepsibe nyújtj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű