A piskótalapokhoz:
12 tojás
24 dkg porcukor
24 dkg finomliszt
pici sütőpor
A mázhoz:
18 dkg kristálycukor
1 kiskanál teavaj
5 csepp ecet
Csokis krém:
7 tojás
25 dkg kristálycukor
30 dkg főzőcsokoládé
5 dkg kakaópor
30 dkg teavaj
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 keverést csinálok: 6 tojásból, 12 dkg porcukorral, 12 dkg lisztből, pici sütőporral. Ez hagyományos piskótatészta alap elkészítése. A tepsikre teszek a kivágott sütőpapírból, és a masszát elosztom 4 egyenlő részre, szépen elsimítva. Egyenként sütöm őket előmelegített sütőben kb. 10 percig 200°C-on. Szép színe legyen, vigyázni kell, hogy ne süssük barnára, mert vékony lapokat kapunk. Még langyosan leszedem róluk a sütőpapírt. Még egyszer megismétlem, így lesz meg összesen a 8 lap. A legszebb lapot félreteszem, amit bevonok majd a pirított cukorral, s az lesz a torta teteje. Ezt már el is lehet készíteni, mert annak is ki kell hűlni.
18 dkg kristálycukrot bele teszek egy kisebb lábosba, és állandóan keverem közepes tűznél. Mikor feloldódott, teszek bele 1 kiskanálnyi teavajat és 5 csepp ecetet. Átkeverem, s ráöntöm a tésztalapra, elsimítom késsel, s egy hosszú kés felső felét áthúzom egy vajkockán, s máris bejelölöm a pirított cukron a csíkokat. Ügyesen kell vele dolgozni, mert gyorsan köt!
Gőzfürdőn állandó keveréssel megfőzöm az egész tojásokat a cukorral, kb. 10 percig. Amikor olyan meleg, hogy az ujjad nem bírja, belerakom a főzőcsokit és az átszitált kakaóport. Keverem, míg elolvad és besűrűsödik az egész, majd lehűtöm a csokikrémet. Egy tálba teszek 30 dkg teavajat és 20 dkg margarint, majd 20 dkg porcukorral mixerrel habosra keverem. Amikor már szép sima, hozzáadom a kihűlt csokikrémet, s jól összekeverem mixerrel. A krémből hagyok a torta oldalára és a díszítésre. A tortalapokat megtöltöm a csokikrémmel, lehetőleg egyformán, s a tetejére helyezem a pirított cukros lapot. A torta oldalát körbekenem krémmel, s ízlés szerint díszítem.
Ez a dobos torta 8 lapból áll, és kb. 3 kiló. Ha kisebbet sütök, ugyanígy készítem, csak a hozzávalók 1/3-ával kevesebbet használok, így összesen 6 lap lesz, és kb. 2,1 kg a torta.
1. Pripravíme si cesto. Vajíčka s cukrom si vyšľaháme do peny, postupne pridáme teplú vodu a olej. Nakoniec pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pečieme vo vopred vyhria...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta készítése: Elválasztom a tojásokat,,,a tojás sárgaját habosra keverem a cukorral, hozzáadom a vanília aromát és a lisztet, pici sót és lazán hozzákeverem a keményre vert to...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesTészta: 4 tojás sárgája, 10 ek cukorral habosra keverem és 1 dl fekete kávét adok hozzá apránként. 10 dkg darált diót, 10 ek lisztet és kevés sütőport forgatok bele. Végül a 4 t...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű◾️A leveles tésztát kitekerjük, sütőpapírra tesszük, megszurkáljuk és 200°-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. ◾️A másik lap esetében is ugyanígy járunk el csak azt sütés...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű