A dosához:
liszt 100-100 g csicseriborsóliszt és sima
200 ml tej
A töltelékhez:
4 édesburgonya (körülbelül 750 g összesen) meghámozva és kis kockákra vágva
3 ek. napraforgóolaj
2 tk. fekete mustármag
2 tk. édesköménymag
2 tk. római kömény (egészben)
1 duci piros chili felapritva (magozzuk ki, ha nem szeretjük a túl csipőset)
1/2 fej vöröshagyma vékonyan felszeletelve
hüvelykujjnyi gyömbér finomra apritva
kis csokor koriander, a szárak apritva a leveleket tegyük félre a raitához
2 ek. friss vagy szárított currylevél -- én 2 tk. garam masalát használtam
1-1 tk. őrölt kurkuma és őrölt koriander
A raitához:
200 g friss kókusz durvára reszelve
125 g kókuszjoghurt
kis csokor koriander levelei felapritva, a díszítéshez néhány levél
1 zöld citrom reszelt héja, 1/2 zöldcitrom leve és 1/2 zöldcitrom cikkekre vágva a tálaláshoz
1. A lehető legjobb ízt és állagot érhetjük el, ha a dosa tésztáját 24 órával korábban összeállítjuk. Mérjük ki a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a tejet, egy csipet sót, habverővel keverjünk hozzá 300 ml vizet. Keverjük a tésztát simára, fedjük le folpackkal, és rakjuk a hütőbe 24 órára, de 5 napig is eláll.
2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses fokozatra. Az édesburgonyát forgassuk össze kevés olajjal, és terítsük szét tepsiben. Süssük 20 perc alatt puhára, közben egyszer-kétszer forgassuk át. Addig süssük, míg kezd karamellizálódni. Közben a maradék olajat egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel, és pirítsuk fél perc alatt illatosra a mustár-, az édeskömény- és a római köménymagot. Keverjük hozzá a chilit, a hagymát, a gyömbért, a korianderszárat és a curryleveleket, aztán pároljuk őket gyenge tűzön 10 percig, amíg a hagyma puha lesz. Szórjuk rá az őrölt füszereket, majd 15 másodperc múlva öntsünk a keverék alá 100 ml vizet, és forraljuk fel az egészet.
3. Keverjük bele az édesburgonyát és böségesen sózzuk. Az édesburgonya egy részét a kanál hátával törjük össze, olyan legyen az állaga, mint a darabos burgonyapürének. Tartsuk a keveréket. melegen, amíg a palacsinta elkészül.
4. A raitához tegyük a tálba a reszelt kókuszt, keverjük hozzá a kókuszjoghurtot, a koriandert, a zöldcitrom reszelt héját és levét egy csipetnyi sóval együtt. Ha joghurt nagyon sűrű, akkor lazítsuk 1-2 evőkanálnyi vízzel. Tálalásig a raitát tartsuk hütőben (elkészíthetjük 2 nappal előbb, de akkor a koriandert csak tálaláskor keverjük bele.
5. A sütőt melegítsük elő a legalacsonyabb fokozaton, és tegyünk bele egy tanyért, amin majd melegen tartjuk a megsütött palacsintákat. Ha a dosa tésztája a hűtőben túlságosan besűrűsödött, akkor adjunk hozzá néhány csepp vizet. Sűrű, de folyós legyen. A serpenyőnket vagy a palacsintasütőnket kenjük ki kevés olajjal, a felesleget papírtörlővel töröljük ki. Öntsünk az edény közepére egy merőkanálnyi tésztát, és mozgassuk úgy a serpenyőt, hogy a tészta vékony rétegben szétterüljön. Ha a palacsinta felszíne már majdnem száraznak tűnik, kanalazzuk a töltelék negyedét a közepére. Amikor az alsó fele barnásra pirul, tekerjük fel, csomagoljuk be a tölteléket és süssük még 1 percig, aztán rakjuk a sütőbe, hogy ne hűljön ki. A maradék tésztát a ben 4 napig eltarthatjuk.
6. Tálaljuk a dosát a kókuszos raitával, cikkekre vágott zöldcitrommal és a maradék korianderrel.
Good Food magazin 2/12.
Feltesszük főni a víz-rizstej elegyet, majd egy csipet sót, fahéjat és a vaníliát beletesszük. Mikor felfő beleöntjük a zabpelyhet és együtt főzzük addig ameddig nem lesz sűrű. Lev...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElső lépés: Melegítsük elő a sütőt 190 Celsius fokra, és egy hőálló tepsit vajazzunk ki. A fokhagymát szeleteljük fel, és dörzsöljük be vele a vajas tepsi alját. Második lépés: Te...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA karfiolt rózsáira szedve, sós vízben megfőzzünk puhára A tojást, a lisztet, a fűszereket, a sót a fokhagymát és összekeverjük Serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a tenyerün...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA karfiolt sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük, és rózsáira szedjük. Kivajazott tepsibe tesszük, és megsózzuk. A vajat felolvasztjuk, és halványra pirítjuk benne a lisztet,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű