menu

Családireceptkönyv.hu

Édesburgonyás masala dosa kókuszos raitával


Írta:

Elk. idő: 1,5 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A dosához:
liszt 100-100 g csicseriborsóliszt és sima
200 ml tej

A töltelékhez:
4 édesburgonya (körülbelül 750 g összesen) meghámozva és kis kockákra vágva
3 ek. napraforgóolaj
2 tk. fekete mustármag
2 tk. édesköménymag
2 tk. római kömény (egészben)
1 duci piros chili felapritva (magozzuk ki, ha nem szeretjük a túl csipőset)
1/2 fej vöröshagyma vékonyan felszeletelve
hüvelykujjnyi gyömbér finomra apritva
kis csokor koriander, a szárak apritva a leveleket tegyük félre a raitához
2 ek. friss vagy szárított currylevél -- én 2 tk. garam masalát használtam
1-1 tk. őrölt kurkuma és őrölt koriander

A raitához:
200 g friss kókusz durvára reszelve
125 g kókuszjoghurt
kis csokor koriander levelei felapritva, a díszítéshez néhány levél
1 zöld citrom reszelt héja, 1/2 zöldcitrom leve és 1/2 zöldcitrom cikkekre vágva a tálaláshoz

Elkészítés:


1. A lehető legjobb ízt és állagot érhetjük el, ha a dosa tésztáját 24 órával korábban összeállítjuk. Mérjük ki a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a tejet, egy csipet sót, habverővel keverjünk hozzá 300 ml vizet. Keverjük a tésztát simára, fedjük le folpackkal, és rakjuk a hütőbe 24 órára, de 5 napig is eláll.

2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses fokozatra. Az édesburgonyát forgassuk össze kevés olajjal, és terítsük szét tepsiben. Süssük 20 perc alatt puhára, közben egyszer-kétszer forgassuk át. Addig süssük, míg kezd karamellizálódni. Közben a maradék olajat egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel, és pirítsuk fél perc alatt illatosra a mustár-, az édeskömény- és a római köménymagot. Keverjük hozzá a chilit, a hagymát, a gyömbért, a korianderszárat és a curryleveleket, aztán pároljuk őket gyenge tűzön 10 percig, amíg a hagyma puha lesz. Szórjuk rá az őrölt füszereket, majd 15 másodperc múlva öntsünk a keverék alá 100 ml vizet, és forraljuk fel az egészet.

3. Keverjük bele az édesburgonyát és böségesen sózzuk. Az édesburgonya egy részét a kanál hátával törjük össze, olyan legyen az állaga, mint a darabos burgonyapürének. Tartsuk a keveréket. melegen, amíg a palacsinta elkészül.

4. A raitához tegyük a tálba a reszelt kókuszt, keverjük hozzá a kókuszjoghurtot, a koriandert, a zöldcitrom reszelt héját és levét egy csipetnyi sóval együtt. Ha joghurt nagyon sűrű, akkor lazítsuk 1-2 evőkanálnyi vízzel. Tálalásig a raitát tartsuk hütőben (elkészíthetjük 2 nappal előbb, de akkor a koriandert csak tálaláskor keverjük bele.

5. A sütőt melegítsük elő a legalacsonyabb fokozaton, és tegyünk bele egy tanyért, amin majd melegen tartjuk a megsütött palacsintákat. Ha a dosa tésztája a hűtőben túlságosan besűrűsödött, akkor adjunk hozzá néhány csepp vizet. Sűrű, de folyós legyen. A serpenyőnket vagy a palacsintasütőnket kenjük ki kevés olajjal, a felesleget papírtörlővel töröljük ki. Öntsünk az edény közepére egy merőkanálnyi tésztát, és mozgassuk úgy a serpenyőt, hogy a tészta vékony rétegben szétterüljön. Ha a palacsinta felszíne már majdnem száraznak tűnik, kanalazzuk a töltelék negyedét a közepére. Amikor az alsó fele barnásra pirul, tekerjük fel, csomagoljuk be a tölteléket és süssük még 1 percig, aztán rakjuk a sütőbe, hogy ne hűljön ki. A maradék tésztát a ben 4 napig eltarthatjuk.

6. Tálaljuk a dosát a kókuszos raitával, cikkekre vágott zöldcitrommal és a maradék korianderrel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Good Food magazin 2/12.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Babfasírt
Babfasírt

A babkonzervet lecsöpögtjük, átmossuk. A hagymát felaprítjuk, kevés vízen megpároljuk, átkeverjük vele a babot, majd ehhez keverjük a zabpelyhet (apró szeműt) és ízlésünknek megfel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Márton
Sült zöldségek
Sült zöldségek

Vágjuk fel csíkokra a zöldséget fűszerezzük meg. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, majd 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt süssük meg.

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Sára
Répatorta muffin
Répatorta muffin

A száraz alapanyagokat - a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbért és a fahéjat - egy tálban öszekeverjük. Egy másik tálba kimérjük a kókuszzsírt vagy olívaolajat, a cukrot, a citro...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Melanzane alla parmiginana
Melanzane alla parmiginana

Először is a padlizsánokat meggrillezzük olaj nélkül, jó forró grillen. Végre lesz mire használni az otthoni asztali grillezőt, amit annyira elhanyagoltam eddig... A tanfolyamban...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk