Családireceptkönyv.hu

Sült édesburgonya vörös lencsével


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 2 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2 édesburgonya (kb. 175 g) megmosva és szárazra törölve
repceolaj
1/4-1/2 kis hagyma finomra vágva
hüvelykujjnyi gyömbér hámozva és lereszelve
1 zöld chili finomra vágva (őrölt chili, ha nincs zöld chili)
2 tk. őrölt római kömény
2 tk. őrölt koriander
85 g vörös lencse
1 citrom reszelt héja + 2 ek. leve
2 nagyobb paradicsom durvára vágva
1/2 csokor korinder durvára vágva + egy kevés a diszitéshez
4 ek. zsíros natur biojoghurt
esetleg citromgerezdek a tálaláshoz

Elkészítés:


1. Melegítsük elő a sütőt légkeveréses fokozaton 200 fokra. Tegyük az édesburgonyákat egy tepsibe és süssük őket 40 perc alatt puhára. Közben forrósítsuk fel az olajat közepes hőfokon egy tapadásmentes lábosban. Kevergetés közben pirítsuk benne a hagymát 3-5 percig, míg világos arany barnára pirul, de nem ég le. Tegyük hozzá a gyömbért, a chilit, a füszereket, majd pirítsuk további néhány másodpercig, de keverjük folyamatosan.
2. Szórjuk a lencsét a lábosba, öntsük fel 400 ml vízzel, keverjük meg és forraljuk fel. Szedjük le a tetején képződött habot kanállal, majd tegyük hozzá a citrom reszelt héját és 1 ek. citromlevet. Keverjük össze alaposan és vegyük alacsonyra a hőfokot alatta.
3. Lazán fedjük le a lábost és főzzük 20 percig, vagy míg a lencse megpuhul. Közben néha keverjük át. Adjuk hozzá a paradicsomot, a korianderzöldet és a maradék 1 ek. citromlevet, majd kevergetve főzzük további 5 percig. Ha a lencse túlságosan besűrűsödik, löttyintsünk bele egy kevés vizet. Sózzuk.
4. Osszuk szét az édesburgonyákat 2 tányéron és vágjuk be őket hosszában Töltsük ebbe a mélyedésbe a lencsét, kanalazzuk rá a joghurtot és szórjuk meg korianderzölddel. Kínáljuk káposztasalátával és a citromgerezdekkel.

Trükkök, tippek, praktikák:


A vörös lencse még akkor is tovább sürüsödik, ha már lehúztuk a tűzről. Ha előre elkészítjük, akkor másnap lazítsuk fel egy kevés vízzel, miközben átmelegítjük.

Good Food magazin 2/44.

Sült édesburgonya vörös lencsével

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Vegetáriánus,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ildikó
Rántott sajtgolyó
Rántott sajtgolyó

A hozzávalókat összegyúrjuk, és tenyerünkkel diónyi méretűre formázzuk. Bő, forró olajban kisütjük! Frissen, tálaljuk!! PANÍROZNI NEM KELL!!

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejben sült burgonya
Tejben sült burgonya

A burgonyát megtisztítjuk, fél centi vastag karikákra, a bacont apró kockákra vágjuk. Egy tepsi aljára szórjuk a bacon felét. Ráteszünk egy réteg karika burgonyát, megszórjuk a ma...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kati
Rántott sajtgolyó
Rántott sajtgolyó

1. Az összes hozzávalót - a zsemlemorzsát kivéve - gyúrd egységes masszává. 2. Készíts belőle nagyobb diónyi golyókat, majd hempergesd meg a zsemlemorzsában. 3. Forró olajban...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Mustáros, kapros, gomba fasírt
Mustáros, kapros, gomba fasírt

A gombát a hagymával puhára főzöm, majd krémesre dolgozom botmixerrel. Az édesburgonyát és a cukkinit sajtreszelőn lereszelem, a cukkini levét kinyomkodom, majd hozzá keverem a g...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk