1 kg csirke szárny,
1 kg fejteni való zöldborsó (ami kifejtve kb 50 dkg),
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
40 dkg répa, zöldség vegyesen,
olaj,
liszt,
só, őrölt bors, őrölt pirospaprika,
1 marék apróra vágott petrezselyem
A csipetkéhez:
1 db tojás, só, liszt amennyit felvesz. (kb 10 dkg
A csirke szárnyakat alaposan megmossuk, megtisztítjuk. Aki szereti el is vághatja több részbe a forgóknál, én nem szoktam.
A zöldségeket meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomón.
Egy lábasba felforrósítjuk az olajat, majd megpirítjuk benne a zöldségeket
Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, és kissé megdinszteljük
Meghintjük liszttel
elkeverjük, egy picit pirítjuk, majd mehet rá a pirospaprika, bors, só
és felengedjük 1,5 liter vízzel. Beletesszük a csirke darabokat
kb 10 perc elteltével a borsót is hozzá adjuk
Ha kell adunk még hozzá vizet (én szoktam kb még fél litert) így főzzük kicsit félrecsúsztatott fedővel lassú tűzön, amíg a borsó és a csirke meg nem puhul.
Amíg megfő, addig elkészítjük a csipetkét.
Egy tálba tesszük a tojást, sót, villával összekeverjük és hozzáadjuk apránként a lisztet.
Jól összegyúrjuk, addig adjuk hozzá a lisztet, amíg a tészta nem ragad a kezünkhöz
Két ujjunkkal csipkedjünk le belőlük
és egy pici sodrás a két ujj között és mehet a tálra
A tésztát közbe mártogassuk lisztbe, hogy ne ragadjon csipkedés közben
Ha a borsó és a hús is jó, akkor a csipetkéket a levesbe öntjük
és addig főzzük, amíg a leves tetejére nem jönnek. (ez csak pár perc és kész is
Ha feljöttek a tetejére beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet
forralunk a levesen egyet és tálalhatjuk
1. A virslit szeleteld fel vékonyan. 2. A megtisztított, megmosott kelkáposztát vágd csíkokra és az egészben hagyott vöröshagymával, fokhagymával tedd fel főni 1-1,5 liter hide...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA margarint olvasszunk fel egy fazékban, rakjuk bele az összevágott vöröshagymát, picit pároljuk át. Tegyük hozzá a borsót, és kevergessük, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1 A burgonyákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A kelkáposztát félbe vágjuk. Torzsáját eltávolítjuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát, szalonnát is apróra vágjuk. 2 A szalonnát...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA megmosott egész tyúkot, a farhátakat hideg vízbe tesszük. Ehhez hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket. Ízlés szerint fűszerezzük, majd felforraljuk. Lassú tűzön, épp csak gyöng...
Elkészítési idő: 2,5 h Nehézség: Könnyű