Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1,5 tk. só
1 tojás sárgája
2 dl víz
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő
Töltelék:
40 dkg darálthús
1 közepes fej hagyma
só, bors
kakukkfű
2 ek. vaj
2 ek. tejföl
ízlés szerint sajt
akár apróra darabolt főzött zöldség is
A töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje langyosra hűlni.
A vajat megolvasztom, majd a finomra vágott hagymát puhára párolom rajta. Hozzáadom a húst és nagy lángon fehéredésig sütöm. Sózom, meghintem borsozom, megszórom kakukkfűvel vagy más kedvenc fűszerrel és közepes lángon puhára párolom. Végül két ek. tejföllel elkeverem, hogy a töltelékem kellően szaftos legyen. Kerülhet bele még valamilyen sajt, vagy kockára vágott főtt tojás, zöldség, akár káposzta is ízlés szerint.
Ha kész, félreteszem hűlni.
A kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérem a tészta hozzávalóit a vaj kivételével. Elindítom a gépet és egy könnyű, kissé lágyabb tésztát dagasztok. A vajat csak a dagasztási idő második felében adom hozzá.
A tésztát kelesztőtálba teszem és kb. 40 perc alatt duplájára kelesztem.
Ezután egy enyhén lisztezett felületre borítom, és két-három milliméter vastagságú téglalappá nyújtom. Eredetileg valamilyen kör alakú kiszúróval szokás a tésztát darabokra osztani, de szerintem sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, ha négyzetekre vágjuk és úgy töltjük (mintha buktákat készítenénk).
Ezért én egy pizzavágó segítségével nagyjából 10 x 10 cm-es négyzetekre vágom.
Mindenek teszek a szélére egy-egy kanál tölteléket, nem sajnálom.
Két oldalról a töltelékre hajtok egy kis tésztát, majd feltekerem a négyzeteket. A két végét és a szélét alaposan összecsipkedem, végül óvatosan végig görgetem néhányszor a deszkán, hogy biztosan zárjanak,
Egy edényben kb. két ujjnyi vastagon olajat melegítek. Kb. olyan melegnek kell lennie, mint amilyenben a hagyományos fánkot is sütjük.
Egyszerre csak két-három tésztát teszek az edénybe, mert alaposan megnőnek.
Kb. másfél percig sütöm oldalanként. A kész pirogokat papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felitassam róla.
Tálaláskor csilis tejfölt adok mellé.
Kutyuld össze. :)
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet feltesszük főni.Kimérjük a cukrot és a búzadarát, vaníliás cukrot, sót, majd összekeverjük őket.Mikor forr a tej, takarékra vesszük a tűzhelyet, és folyamatos keverés melle...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tálban minden összetevőt keverjünk össze, az ecet kivételével. Csak akkor öntsük rá az almaecetet, ha egy olyan üvegedénybe átöntöttünk mindent, amelyben a gyógykészítmény...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkecombokat megfőztem, majd kicsontoztam, és felcsíkoztam. Ezután a következő sorrendben kezdtem dinsztelni a hozzávalókat: kevés olajon először a hagymát, majd a fokhagymá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű