Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Pirog


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1,5 tk. só
1 tojás sárgája
2 dl víz
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő

Töltelék:

40 dkg darálthús
1 közepes fej hagyma
só, bors
kakukkfű
2 ek. vaj
2 ek. tejföl
ízlés szerint sajt
akár apróra darabolt főzött zöldség is

Elkészítés:


A töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje langyosra hűlni.
A vajat megolvasztom, majd a finomra vágott hagymát puhára párolom rajta. Hozzáadom a húst és nagy lángon fehéredésig sütöm. Sózom, meghintem borsozom, megszórom kakukkfűvel vagy más kedvenc fűszerrel és közepes lángon puhára párolom. Végül két ek. tejföllel elkeverem, hogy a töltelékem kellően szaftos legyen. Kerülhet bele még valamilyen sajt, vagy kockára vágott főtt tojás, zöldség, akár káposzta is ízlés szerint.
Ha kész, félreteszem hűlni.
A kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérem a tészta hozzávalóit a vaj kivételével. Elindítom a gépet és egy könnyű, kissé lágyabb tésztát dagasztok. A vajat csak a dagasztási idő második felében adom hozzá.
A tésztát kelesztőtálba teszem és kb. 40 perc alatt duplájára kelesztem.
Ezután egy enyhén lisztezett felületre borítom, és két-három milliméter vastagságú téglalappá nyújtom. Eredetileg valamilyen kör alakú kiszúróval szokás a tésztát darabokra osztani, de szerintem sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, ha négyzetekre vágjuk és úgy töltjük (mintha buktákat készítenénk).
Ezért én egy pizzavágó segítségével nagyjából 10 x 10 cm-es négyzetekre vágom.
Mindenek teszek a szélére egy-egy kanál tölteléket, nem sajnálom.
Két oldalról a töltelékre hajtok egy kis tésztát, majd feltekerem a négyzeteket. A két végét és a szélét alaposan összecsipkedem, végül óvatosan végig görgetem néhányszor a deszkán, hogy biztosan zárjanak,

Egy edényben kb. két ujjnyi vastagon olajat melegítek. Kb. olyan melegnek kell lennie, mint amilyenben a hagyományos fánkot is sütjük.
Egyszerre csak két-három tésztát teszek az edénybe, mert alaposan megnőnek.
Kb. másfél percig sütöm oldalanként. A kész pirogokat papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felitassam róla.
Tálaláskor csilis tejfölt adok mellé.

Pirog

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar "Bundáskenyér" paleo
"Bundáskenyér" paleo

Gyorsan kikeverjuk mint a palacsintat, es zsiron 2 db mini lapot sutunk belole

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszgolyó (diétás)
Kókuszgolyó (diétás)

- Keverd jól össze a kakaót, a Zero cukrot és a túrót, majd formálj belőle tetszés szerinti nagyságú golyókat. - Hempergesd meg kókuszreszelékben.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
FEJES SALÁTA FAGYASZTVA
FEJES SALÁTA FAGYASZTVA

Megmosom a salátát levelekre szedem és besózom, Majd teszek oda felkockázva füstölt szalonnát megsütöm majd teszek rá pár gerezd felkockázott fokhagymát és rá teszem a besózott sal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mogyorókrémes aprósüti
Mogyorókrémes aprósüti

A puha vajat és mogyoróvajat kimérjük egy tálba, majd összekeverjük a cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. 20-24 apró gömböt...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk