60 dkg finomliszt
1,5 rúd vanília kikapart magja
1 tk. só
3-4 ek. cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
3 ek. olaj
kb. 3 dl langyos tej
3 dkg élesztő
15 dkg vaj
Kevés langyos, cukros tejben elkevertem az élesztőt és két ek. lisztet, azaz kovászt készítettem. A tetejét is megliszteztem, majd hagytam 15-20 percig állni, míg szépen megemelkedett, teteje megrepedezett. A többi hozzávalóval bekészítettem a kenyérsütőgépbe és húsz perc alatt szép hólyagos tésztát dagasztattam. Akkor jó az állaga, ha kissé lágyabb, de nem ragad, jól nyújtható.
Vanília helyett esetleg bourbon vaníliával is elkészíthető, legalább két, de inkább három csomagot tennék bele. A cukrot természetesen csökkenteném ebben az esetben.
Kelesztőtálban hagytam duplájár kelni.
Miután megkelt, lisztezett felületre borítottam. 6 egyenlő részre vágtam, mert nagyobb briósokat akartam, de lehet nyolc darabba is osztani. Egyesével ovális formára nyújtottam, majd a hat részre osztott vajat elkentem rajtuk.
Feltekertem, félre tettem, míg az összes elkészült.
Ezután egyesével megsodortam őket, hogy kb. 40 cm hosszúságúak legyenek, majd mint a csigát feltekertem:
A legvégét az ujjammal ellapítottam, aláhajtottam. Így nem bomlik szét sütés közben, a közepét pedig szépen megemeli majd:
Sütőpapírral bélelt tesire ültettem őket, egymástól távol, mert hatalmasra nőnek. A hat briós így is összesült, pedig a legnagyobb sütőlemezen voltak. Kb. 45 percig hagytam kelni (vagy míg duplájára nőnek). Ezután olvasztott vajjal kentem le a briósokat:
Végül 180 fokos sütőben sültek kb. 20 percig (vagy míg szép pirosak lesznek). Rácson hűtöttem ki, majd tálalás előtt kevés porcukorral hintettem meg őket.
1.A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, azután hozzáadjuk a többi hozzávalót. 2.A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. 3.Közepes n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A tészta hozzávalóit jól dolgozzuk össze, a meggyszemek kivételével. A jól összedolgozott tésztából diónyi golyókat formálunk, úgy hogy minden golyóba beledugunk egy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGyúrt tészta: A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, sütőport, vajat, tojást és az aromát, majd összegyúrjuk az egészet. Ha nagyon ragadna, adjunk h...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: NehézElfelezni, a másik felébe kakaót és étolajat lehet beletenni
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű